x

NIJEDAN PAS NIJE ROĐEN KAO AGRESIVAN

Veterinar poslije stravičnog slučaja u Senti: Postoji više razloga zbog kojih je pas agresivan, za to je kriv samo vlasnik!

Veterinar Srećko Radojičić komentarisao je tragediju koja je potresla cijelu Srbiju, a riječ je o dječaku (4) koji je preminuo od posljedica ujeda rotvajlera u porodičnom dvorištu u Senti.

Navodi da je riječ o rasama pasa prema kojima vlasnici treba da imaju i veću odgovornost i posvećuju veću pažnju, negu i brigu. Ukazuje da i kod vlasničkih pasa, kakvi su bili oni u Senti, može da se pojavi ta vrsta agresivnosti, iz mnogo razloga.

Jedan od primarnih razloga je bolest i bol koji se dešava kao pokretač agresivnosti. Druga mogućnost je spolni nagon, pogotovo kod mužjaka zbog dominacije, kaže veterinar. Prema njegovim riječima, kod ženki može doći do agresije kako bi zaštitile mladunčad.


Takođe, agresija može da se javi i zbog isfrustriranosti životinje boravkom o boksu, držanjem na lancu, nedovoljnom socijalizacijom.

"Postoji agresija i zbog straha, zbog dolaska u kontakt sa ljudima koje ne poznaje, provokacije ljudi mogu da dovedu do agresivnosti. To su sve elementi. Ovaj slučaj treba vrlo oprezno analizirati, uključiti sudstvo, psihologa, veterinarsku inspekciju", napominje Radojičić.


Ističe da nijedan pas nije rođen kao agresivan, takva rasa ne postoji, već se agresija kod pasa stvara.

"Uvijek je krivica u vlasniku psa što se tiče socijalizacije, posvećenosti životinji. Treba raditi na podizanju svijesti ljudi, pogotovo u urbanim sredinama, npr. u parkovima gdje ima veći broj ljubimaca i prolaznika. Svaki vlasnik svog ljubimca mora da drži na povocu i da ima kontrolu da ne bude pušten slobodno da šeta parkom", naglašava veterinar.

Dodaje da vlasnici moraju da obraćaju pažnju i na neobičnosti koje se dešavaju kod ljubimca.


"To savjestan vlasnik mora da registruje, mora da se savjetuje sa veterinarima, društvima za zaštitu životinja. Veliku bih ulogu dao i medijima da se često priča o tome, da ne bi došlo do ovakvih tragedija", navodi Radojičić.

Kaže i da postoje rase koje imaju genetsku predispoziciju, naglašavajući da i to može da se kontroliše savjesnim držanjem tih životinja.

Zakonom o dobrobiti životinja predviđene su kazne od pet do pedeset hiljada za fizičko lice koje se ne pridržava pravila o zaštiti životinja. Veterinar ističe da primat treba dati podizanju svijesti prije nego stavljati naglasak na kazne.

.

.

.

.

.

(Kurir.rs/RTS)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.