x

Vijeće za štampu organizovalo okrugli sto na temu "Sloboda izražavanja i internet"! (FOTO)

Vijeće za štampu, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije u BiH, organizovalo je dvodnevni seminar: „Sloboda govora i Internet“ i „Sloboda govora i zaštita privatnosti“, u okviru Zajedničkog projekta Vijeća Evrope i Evropske unije, JUFREX - Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima JIE, 25. i 26.oktobra u Sarajevu u hotelu Europa.

Ovo je četvrti seminar koji Vijeće za štampu u 2018. godini organizira u okviru JUFREX programa Vijeća Europe i Europske Komisije.

Učešće na seminaru je zauzelo 50 predstavnika pravosuđa iz cijele BiH (Tužilaštva, Sudovi, VSTV), policijskih agencija i medija.

Cilj seminara je jačanje pravosudne ekspertize i razumijevanje slobode izražavanja na internetu u skladu sa Članom 10 Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i medijskog etičnog i odgovornog izvještavanja i osnaživanje novinara da slijede etičke standarde profesije.


O zaštiti slobode govora i privatnosti na internetu u svjetlu novih europskih zakona, govorili su evropski i domaći pravni i medijski stručnjaci.

Diskusija je  fokusirana na pitanja o slobodi govora u BiH, koliko se primjenjuje u skladu sa demokratskim principima, a koliko se zloupotrebljava?; Je li bh. društvo zrelo za otvorenost interneta koju imamo i kako podići svijest građana o pravilnom upražnjavanju slobode govora i mišljenja bez širenja huškačke retorike i govora mržnje?; Koliko se nepodudaranje između Zakona o zaštiti ličnih podataka i Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao i sve striktnije mjere zaštite ličnih podataka, odražavaju na istraživačko novinarstvo i izvještavanje javnosti?


Na početku seminara je promoviran “Leksikon pravosudnih i medijskih pojmova u BiH” - JUFREX izdanje leksikona za novinare i predstavnike pravosuđa.

Predavači i panelistisu internacionalni i lokalni medijski i pravosudni experti:

Prof. dr. Dirk Voorhoof, sa Unerziteta Gent u Belgiji i Konsultant u “Legal Human Academy”; prof. dr. Inger Hoedt-Rasmussen, Konsultantica u “Legal Human Academy” iz Danske; Lejla Bičakčić, Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, CIN; Milan Šekara, gl. i odg. urednik portala nezavisne.com; Asja Rokša Zubčević, Rukovoditeljica sektora za audiovizuelne usluge i međunarodnu saradnju u emitovanju, RAK BiH; Dario Novalić, gl. odg. urednik magazina “Start” i portala start.info, Predsjednik UO Vijeća za štampu u BiH.

Uvodničarke na seminaru bile su: Ljiljana Zurovac, Direktorica Programa Vijeća za štampu u BiH i Vanja Ibrahimbegović, Voditeljica programa za JUFREX u BiH.


(vzs.ba)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš da nađeš ženu za jednu noć? Hajde na = = > > www.Hotmiss.top