Brancin po receptu Zorice Brunclik morate spremiti što pre
Poznata pevačica Zorica Brunclik, čija uspešna karijera traje više decenija, po sopstvenom priznanju veliki je gurman. Jedno od omiljenih jela na njenoj trpezi, i za slavu i mimo nje jeste brancin u soli.
NAJČITANIJA VIJEST:
Pokušan atentat na Donalda Trampa – evo gdje je pogođen
Brancin po receptu Zorice Brunclik odličan je za sve prilike
Kao i sve njene koleginice i Zorica Brunclik obožava da sprema hranu a čini se da se osim na bini i u kuhinji odlično snalazi.
Brancin po receptu Zorice Brunclik koji sprema svojim najmilijima, priprema se jednostavno, a sastojci koji su potrebni su:
2 kg krupne morske soli
brancin oko 1,5 kg
limun i pomorandža isečeni na kolutove
malo peršunovog lista ili ruzmarina
2 čena belog luka
50 ml tečnosti od konzerviranih leblebija
Priprema:
Brancina dobro osušite kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Ribu malo iznutra posolite, napunite sa nekoliko kolutova limuna i pomorandže, belim lukom, peršunovim listom ili ruzmarinom. Da bi se riba umotala u so, umutite tečnost iz konzerviranih leblebija, pa pomešajte sa solju. U plehu za pečenje od polovine pripremljene smese napravite podlogu (debljine oko 1 cm), i na nju položite brancina.
Prekrijte i utapkajte s ostatkom smese od soli. Riba mora da bude potpuno prekrivena, jer ovaj sloj štiti površinu od direktnog izvora toplote, pa se tako riba ravnomerno peče. Ribu umotanu u so pecite u rerni na 180 do 200 stepeni oko 60 minuta. Ako je veća riba, duže je i vreme pečenja. Uz pomoć metalnog predmeta razbijte oklop, uklonite so, zalijte maslinovim uljem da se sija i poslužite.
NAJČITANIJA VIJEST:
Prilog:
Skuvani krompir izrežite na kolutove, a blitvu iseckajte na rezanca. Sve zajedno pospite iseckanim belim lukom i zalijte maslinovim uljem. Za marinadu iseckajte beli luk, zatim ga pomešajte sa maslinovim uljem, sitno iseckanim bosiljkom i nakapajte limunov sok po ukusu.
AUTOR: Svet
FOTO: Pexels, ata images, Bojan Vuković, Ivan Vučićević