x

Vinicius poručio rasistima: Plesat ću gdje god ja želim

Napadač madridskog Reala Vinicius Junior reagirao je na rasistički komentar predsjednika Udruge španjolskih agenata, ali i na sve češće pritužbe iz Španjolske da svojim proslavama golova omalovažava suparnike...

Najdalje je u kritikama otišao Pedro Castro, predsjednik Udruge španjolskih agenata koji je Viniciusa u jednoj emisiji javno nazvao majmunom.

Reagirao je odmah Real službenim priopćenjem, a nije dugo trebalo čekati ni na odgovor samog igrača. Na svom Instagram profilu objavio je videoporuku sljedećeg sadržaja:

“Dok god je boja kaže važnija od svjetla u očima, bit će rata. Ovu frazu sam tetovirao na tijelu. Ta misao mi je urezana u misli. I u životu ovu filozofiju pretvaram u stvarnost. Kažu da sreća smeta. Sreća crnih Brazilaca koji su uspješni u Europi smeta još više. Ali moja žudnja za pobjedom, moj osmijeh i žar u očima su daleko jači od toga.


Ni ne pokušavajte zamisliti koliko. Sada sam bio žrtva ksenofobije i rasizma u jednoj rečenici, ali ništa od toga nije počelo jučer. Prije par tjedana neki su počeli kritizirati moj ples. Ali to nije moj ples. Pripada Ronaldinhu, Neymaru, Lucasu Paqueti, Griezmannu, Joau Felixu, Matheusu Cunhi… Brazilskim pjevačima funka i plesačima sambe, latinoameričkim pjevačima reggaetona, crnim Amerikancima…”

“Svi oni plešu kako bi slavili kulturalnu raznolikost svijeta. Prihvatite to! Poštujte to! U svakom slučaju, ja neću prestati! Dolazim iz zemlje kojom vlada siromaštvo. U kojoj ljudi nemaju pristup obrazovanju. Često ni hrani! Inače ne odgovaram javno na kritike, kao ni na pohvale. Radim! Puno! Na terenu i van njega.


Razvio sam aplikaciju koja pomaže obrazovanju djece iz državnih škola. Napravio sam to bez ičije financijske pomoći. Gradim školu koja nosi moje ime. I napravit ću puno više za obrazovanje. Želim da generacije koje dolaze budu spremne, poput mene, na borbu protiv rasizma i ksenofobije.

Uvijek se trudim biti primjeren profesionalac i građanin. Ali to ne donosi klikove ni reach na društvenim mrežama. Zato kukavice izmišljaju probleme kako bi me napale. Scenarij je uvijek isti. Završi s isprikom ili “krivo su me citirali”. Ali rasisti, ponavljam vam: Neću prestati plesati. Na Sambadromu, Bernabeuu, gdje god ja želim! S ljubavlju i osmijesima svima koji su sretni, Vini Jr.”


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.