x

Zenica

Vlada kantona u Zenici obilježila Dan državnosti!

Na spomen-obilježju Kameni spavač u centru Zenice danas su predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona položili cvijeće te se prisjetili svih onih koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Vlade predvođena v.d. premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnesom Bašićem te ministri Spahija Kozlić i Arnel Isak danas su odali počast poginulim borcima i šehidima te se prisjetili svih onih koji su prije 77 godina donijeli veoma bitne odluke za temelje države Bosne i Hercegovine.

Bašić je nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća kazao da se današnji praznik obilježava u vanrednim okolnostima te da današnje generacije moraju i trebaju biti zahvalne svim patriotima koji su 1943. godine u Mrkonjić Gradu donijeli bitnu odluku. 


"Prije devet mjeseci smo na ovom mjestu obilježili Dan nezavisnosti, međutim imajući u vidu pandemiju, današnji Dan državnosti obilježavamo u vanrednim okolnostima. Na današnji dan, 25. novembra, mi se sjećamo svih Bosanaca i Hercegovaca koji su 1943. godine u Mrkonjić Gradu udarili temelje Bosne i Hercegovine, multietničke i ravnopravne, svih naroda: Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Tako da današanje generacije moraju i trebaju biti zahvalne svim tim patriotama. Samo pola stoljeća nakon tog, naša BiH postala je nezavisna, samostalna država", izjavio je Bašić.

Naglasio je da posebno hvala zaslužuju i oni koji su u vrijeme agresije na BiH stali u odbranu i sačuvali teritorijalni integritet i državnost.

"S posebnom sjetom i poštovanjem danas se sjećamo svih patriot koji su dali živote za BiH i ovdje im odajemo dužno poštovanje. U ime vlade ZDK i svoje ime, svim građanima ZDK čestitam 25. novembar, Dan državnosti i pozivam ih da svi zajedno radimo i učinimo sve da naša BiH opstane još hiljadu godina", zaključio je Bašić.


Pahuljko / klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.