x

Vodena bujica odnijela put kod Zenice, obustavljen saobraćaj na putevima u srednjoj Bosni!

Putna infrastruktura od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljena nakon što je došlo do obrušavanja dijela ceste usljed obilnih padavina i porasta vodostaja. Izlijevanje rijeka rezultiralo je obustavom saobraćaja na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskom kantonu.

Kiša i otapanje snijega napravili su brojne probleme na području nemilskog sliva u sklopu kojeg su i mjesta Bistričak, Jastrebac i Vukotići.

Potoci i rijeke izlile su se iz svojih korita zbog čega je usljed plavljenja obustavljeno saobraćanje. Međutim, pod jačinom bujice putevi koji vode ka Bistričaku su potkopani i na određenim mjestima uništeni.

Mještani ogorčeni

Mještani Bistričaka su ogorčeni kvalitetom puteva i izvođenjem radova na ovom području s obzirom na to da je prva kiša stvorila velike probleme koji podsjećaju na majske poplave iz 2014. godine.

Predsjednik Mjesne zajednice Bistričak Hasan Halilović za Klix.ba je kazao da su mještani od jutarnjih sati, poučeni iskustvom iz 2014. godine, svim raspoloživim snagama, ne čekajući nikoga, uzeli alat u ruke i pokušali spriječiti veću štetu.


"Borili smo se, ali oko 9 sati dobili smo dojavu da je ugrožena škola u Kolićima. Poslije smo zvali sve, a na teren je došla samo jedna mašina, čija je to nadležnost ne znamo, ali nije nimalo ozbiljno. Nisu odgovorili na zadatak iako su znali šta se očekuje", kazao je Halilović.

Mjesto je glavnom putnom komunikacijom odsječeno od ostatka svijeta jer je došlo do odrona zemlje zbog čega je blokiran put. Bujica je odnijela put i u potpunosti potkopala drugu traku, dok je poplavljen i podvožnjak na relaciji Nemila - Bistričak.

"Mi ne znamo šta će biti u toku večeri. Jedni najavljuju stabilnost, drugi padavine. Ljudi su 2014. godine doživjeli strah koji još uvijek postoji", zaključio je Halilović.

Poplavljena područja danas su obišli i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.


Rijeke stagniraju

Prema informacijama iz Civilne zaštite ZDK, rijeke na području Zenice stagniraju, a ugrožena su naselja u Kočevskom, Babinskom i Nemilskom slivu.

Rijeka Bosna se izlila na sva priobalna zemljišta, svi podvožnjaci su pod vodom i u prekidu je putnički saobraćaj, a iz Civilne zaštite stanje opisuju kao kritično.

Vodostaji su se povećali i u Kaknju, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, a kritično je i u Visokom gdje je poplavljeno više kuća.

Obustavljen saobraćaj na nekoliko magistralnih puteva u SBK

Nažalost, u problemu nisu samo građani Zenice. Prema posljednjim podacima iz BIHAMK-a, i dalje je teška situacija na saobraćajnicama u Srednjobosanskom kantonu.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Zbog veće količine vode na kolovozu, obustavljen je saobraćaj i na magistralnom putu M-5 na dionicama Kiseljak-Busovača u mjestu Bilalovac i Busovača- Kaonik u mjestu Gudelj .

Zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero, a usporeno je saobraćanje i na magistralnom putu M-5 Lašva- Vitez u mjestu Kaonik i Vitez-Travnik u mjestu Dolac na Lašvi.

U pojedinim dijelovima gradskih centara, zbog velike količine otpadnih voda došlo je do izlijevanja vode na kolovoz, posebno na saobraćajnicama ispod podvožnjaka i nižim nivoima cesta.

Na graničnom prijelazu Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse.

Podsjećamo, na području ZDK i SBK poplavljene su brojne kuće i objekti, a stanovništvo iz pojedinim dijelova evakuisano.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.