x

Vodič za roditelje: Kada i koliko je ispravno dati džeparca djetetu

Kada je pravo vrijeme za džeparac i kako da naučite svoje dijete finansijskim vrijednostima pročitajte u nastavku teksta...

Davanje džeparca dragocjen je alat jer omogućuje djetetu da nauči važne finansijske lekcije, kao kako upravljati svojim novcem i razliku između želja i potreba.

– Glavna prednost džeparca je što djecu upoznaje s finansijskim konceptima. To je jedan od najjednostavnijih načina da naučite svoje dijete kako štedjeti – kaže Diane Morais, financijska stručnjakinja.

Plaćanje za obavljanje poslova, da ili ne?

Istraživanje američke kompanije T. Rowe Pricea otkrilo je da 83 posto roditelja, koji svojoj djeci daju džeparac, vjeruje da bi ga oni trebali zaraditi obavljanjem poslova. Oni vjeruju da djeca tako shvataju izravnu korelaciju između truda i novca. Kažu da tako pripremaju djecu za stvarni svijet u kojem će morati zaraditi novac. Međutim, mnogi se stručnjaci s tim ne slažu, napominjući da dijete može odlučiti da novac nije potreban i tako ne vidjeti smisao u obavljanju posla. Još jedan argument protiv davanja džeparca za obavljanje poslova je da je doprinos kućanstvu, kao uklanjanje smeća ili slaganje odjeće, jednostavno svojstvena obaveza porodice. Oba pristupa imaju prednosti i nedostatke, i na kraju, odluka je na vama.


Koliko novca je dovoljno i kada ga početi davati?

Ne postoji čvrsto pravilo, ali definitivno nemojte pretjerivati. Na pitanje kada početi davati džeparac djeci također nema tačnog ili pogrešnog odgovora. Rona Lieber, stručnjakinja za finansije, kaže da to može biti onda kada djeca nauče računati i krenu postavljati pitanja o novcu i koliko nešto košta.


Kako napraviti plan za davanje džeparca?

Jedan pristup je davanje džeparca za obavljanje zadataka. Kao što smo već rekli, vrijednost ovog pristupa je što uvodi pojam nagrađivanja radne etike. Drugi pristup je da djetetu dajete određeni iznos svake sedmice, bez obzira na obavljanje kućanskih poslova. Prednost ovog pristupa je u jednostavnosti. Također, postoji i kompromis između ova dva pristupa, a to je da djetetu odredite određeni džeparac i ponudite im priliku da zarade više ako obave neke kućanske poslove, piše Pure Wow.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.