x

Preporuka

Vodič za uspješno dojenje

Dojenje predstavlja vrlo koristan i dragocjen oblik njege djeteta. Dojenjem ćete djetetu davati najbolju hranu koju priroda može pružiti - stoga nemojte da vas od toga odvrati nekoliko problema na koje možete naići prvih dana.

Vi i vaše dijete morate naučiti novu vještinu, pa ako u početku dijete ne zna sisati ili sisa dugo, budite strpljivi. Bebi ne treba mnogo hrane odmah poslije rođenja, a vašim bradavicama treba vremena da otvrdnu i naviknu se na sisanje.

Bit će mnogo prijateljica, rođaka i stručnih lica željnih da vam daju savjete, a vama će trebati neko vrijeme da izdvojite korisne prijedloge. Ali, već nakon prve sedmice možete se radovati mjesecima uspješnog dojenja.

Način dojenja

* Udobno se smjestite: Možda će beba dojiti i cijeli sat. Duboko udahnite i opustite ramena, što budete opušteniji, beba će lakše početi sisati. Svakako dajte bebi dovoljno prilika da osjeti vašu kožu. Ako ste sami, skinite gornji dio odjeće, jer je tako lakše pravilno smjestiti bebu na grudi i podsticati je da bolje sisa.

* Kada oboje postanete vješti u hranjenju, otkrit ćete da to možete raditi u gotovo svakom opuštenom položaju. Izvrsno je sjedenje na krevetu ili na podu prekrštenih nogu, naročito ako možete osloniti leđa na jastuke ili namještaj.

 * Udobno se namjestite sjedeći uspravno naslonjenih leđa. Niska stolica bez naslona za ruke je idealna, a možete sjesti i na krevet s mnogo jastuka koje ste podmetnuli iza leđa.

* Ako se tako osjećate sigurnije, možete na krilo staviti jastuk kako biste dijete prinijeli tačno u ravni grudi. Također, možete podići jedno koljeno da biste poduprli bebino tijelo. Ne savijajte leđa, naginjući se naprijed da biste nahranili djete, jer je taj položaj neugodan i mogli biste kasnije imati križobolju.

Pronalaženje bradavice

Novorođenče ima urođen refleks koji ga tjera da traži bradavicu kako bi našlo hranu. Otprilike do desetog dana života djeteta održavajte ovaj refleks tako što ćete nježno gladiti bebin obraz koji vam je bliži. Dijete će se okrenuti prema grudima i potražiti bradavicu.

* Ako beba ne okrene glavu nesvjesno, pokušajte istisnuti malo mlijeka pritisnuvši neposredno uz areolu dok se na bradavici ne pojavi nekoliko kapi. Dodirnite time bebine usne kako biste je naveli da otvori usta.

Namještanje djeteta na grudi

* Približite glavicu dojci, tako da brada bude naslonjena na nju, a bebin jezik bude ispod bradavice. Stavite bradavicu djetetu u usta. Kada ste bebu pravilno namjestili na dojku, ona ne samo da uzima u usta bradavicu nego i areolu i "muze" dojku svojim vilicama, povlačeći zalihe mlijeka u bazi areole.

* Ako beba samo "cucla" bradavicu, dojenje nije uspješno. Tako će se bradavica upaliti i naprsnuti, a beba neće dobiti mlijeko.

* Ako osjetite trenutni probadajući bol, duboko dišite kako biste se opustili. Gledano iz vašeg ugla, dijete će, ako je dobro postavljeno na dojku, imati širom otvorene vilice i usta puna dojke.

* Možete vidjeti sisa li beba pravilno i po tome da li joj se miču sljepoočnice, jer je to znak da mišići vilice dobro rade.

Refleks ispuštanja mlijeka

Sisanjem beba podstiče grudi da oslobode nakupljeno mlijeko. Možda ćete osjetiti topli protok mlijeka, refleks ispuštanja, kao bockanje, ubrzo pošto vam se dijete pravilno smjestilo na grudima. Međutim, taj osjećaj se ne javlja kod svakoga, pa nemojte biti iznenađeni ako ga ne doživite.

* Ako vam usljed refleksa mlijeko poteče i iz druge dojke, stavite uložak za grudi preko bradavice da upije mlijeko ili upotrijebite plastičnu kapicu za dojke.

* Pošto je beba jednom ili dvaput podrignula i možda kratko odspavalo, ponudite joj drugu dojku. Možda je dovoljno gladna da isprazni i nju, ili će možda sisati samo da bi se umirila. To je bebi ponekad potrebno jednako kao i hrana.

* Kada se beba najede brzo će vam zaspati na rukama i bradavica će joj iskliznuti iz usta. Ne brinite ako mislite da beba nije dovoljno jela, možete imati povjerenje u dijete da će uvijek znati koliko hrane želi i koliko mu treba.

Kako grudi stvaraju mlijeko

* U prvim danima nakon porođaja grudi stvaraju kolostrum, hranu bogatu proteinima koja snabdijeva bebu dragocjenim antitijelima protiv zaraza. Kada vam dojke počnu lučiti mlijeko (četvrti dan), beba će na prirodan način stimulirati vaše tijelo da proizvodi obilnu količinu.

* Bitno je hraniti dijete kada ono to želi, a u prvim danima to znači hraniti ga u razmacima od dva do tri sata. Proizvodnja mlijeka u dojkama teče prema načelu ponude i potražnje: Što češće hranite bebu, dojke će proizvoditi više mlijeka.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.