x

Volkswagen Touareg slavi 20. rođendan

Volkswagenov SUV adut stupio je na scenu prije tačno dvije decenije i otada je širom svijeta prodato više od milion primjeraka.

Bilo je to 2002. godine kada je Touareg ušao na tržište. Bilo je to neko drugo doba automobilske industrije, što dovoljno ilustruje podataka da je prva generacija njemačkog SUV-a bila dostupna i sa mamutskim V10 dizel agregatom.

Sigurno i dalje ima onih koji se sjećaju da su u emisiji Fifth gear sa takvim vozilom vukli avion Boeing 747. Touareg se od početka svoje karijere proizvodi u Slovačkoj, što je ostala konstanta u nastupu ovog modela.

Prva iteracija Touarega opstala je na tržištu sve do 2010. godine kada je stigao nasljednik. Za razliku od prethodnika, ovdje je "najmanji" agregat imao šest cilindara, a Volkswagen je značajno unaprijedio automobil po pitanju upotrebljene tehnologije. Druga generacija Touarega bila je u opticaju do 2018. godine prepustivši pozornicu trećoj iteraciji.

Već po pristizanju Touarega mk3 objelodanjeno je da je njegova karijera u Americi gotova. Činjenica je da Touareg nikada nije bilo popularan sa druge strane Atlantskog okeana, pa je tako 2018. godine imao svega nešto više od 2.000 indeksiranih registracija u toj zemlji.


Volkswagen Touareg Edition 20

U čast dvadesetog rođendana Touarega, Volkswagen je plasirao posebno izdanje pod oznakom "Edition 20".

Ovakav Touareg dobio je specijalnu Meloe Blue boju, kao i točkove visokog sjaja od 20 cola, te zatamnjena bočna i zadnja stakla.

Pored toga prisutna je oznaka "Edition 20" na nekoliko mjesta, kako spolja tako i iznutra.

Interesantno je da je visoki sjaj upotrijebljen i za oplate iznad točkova, kao i za difuzor na zadnjem dijelu vozila.


Touareg Edition 20 se od običnog modela razlikuje i u kabini. Tu je kontrastni crveno-krem štep koji je se prožima kroz cio enterijer, a postavljena su i crna Savona kožna sjedišta. Oznaka "Edition 20" utisnuta je i na ručicu automatskog mjenjača…

Volkswagen će ovu ediciju nuditi sa četiri motora: dvije varijante V6 TDI agregata, V6 TSI i plug-in hibridno izdanje.

Sve pogonske jedinice dolaze isključivo sa pogonom na sve točkove i automatskim osmostepenim mjenjačem.

Njemačka marka potvrdila je da već prima narudžbine za ovaj SUV, te da će prvi primjerci u Evropi biti isporučeni sredinom idućeg mjeseca. Početna cijena za Volkswagen Touareg Edition 20 na Starom kontinentu iznosiće 77.530 evra.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.