x

nekoliko promjena

Volkswagen u Detroitu predstavio sjevernoameričku verziju Passata

Kompanija Volkswagen je na sajmu u Detroitu predstavila novi Passat namijenjen sjevernoameričkom tržištu.

Potražnja za sedanima nije ista danas kao prije pojave crossovera, ali i dalje ima mnogo onih koji bi radije izabrali sedan. Kada je riječ o SAD-u, VW je prošle godine prodao 41.401 primjerak Passata, što je smanjenje za 32 posto u odnosu na 2017. godinu. No Volkswagen je za one koji žele sedane pripremio novi Passat te ga predstavio u Detroitu.

Ipak, ne radi se o potpuno novom modelu jer je zadržana prethodna platforma, ali su ipak napravljene brojne promjene. Ova sjevernoamerička verzija nije povezana s Passatom baziranim na MQB platformi koji se nudi u Evropi i koji će uskoro biti redizajniran. Promjene na sjevernoameričkoj verziji uključuju nešto istaknutiju rešetku hladnjaka te nešto nižu liniju krova, ali većih promjena nema.

Passat standardno dolazi s LED prednjim i stražnjim svjetlima te ima široki natpis "Passat" na poklopcu prtljažnika kao što je slučaj s Arteonom. Dobio je 17-inčne naplatke od legura, ali kupci mogu odabrati veće 18 i 19-inčne naplatke za više sportski izgled skupljih modela.

Unutrašnjost je bolje opremljena u odnosu na prethodni model, tu je novorazvijeni ekran infotainment sistema osjetljiv na dodir koji podržava Android Auto, Apple CarPlay i MirrorLink sisteme. U izradi su korišteni premium materijali te su dostupne nove boje i tri teme bazirane na paketima opreme. Osnovni modeli imaju sjedišta presvučena tkaninom, ali se može dobiti i nappa koža.

Automobil pokreće 2,0-litarski TSI četverocilindrični motor koji razvija 174 KS i 250 Nm obrtnog momenta uparen sa šestostepenim automatskim mjenjačem. Oprema je bogata, od grijača prednjih i stražnjih sjedišta, dvozonske klime, elektronskih grijanih retrovizora, automatskih brisača, prilagodljivih svjetala pa do Fender audiosistema.

Sigurnost putnika je na visokom nivou zahvaljujući brojnim sistemima poput upozorenja na sudar, automatskog kočenja u hitnim situacijama, sistema otkrivanja vozila u slijepom uglu, sistema upozorenja na saobraćaj iza vozila, adaptivnog tempomata, sistema za pomoć pri parkiranju i slično.

Proizvodnja će se obavljati u Tennesseeju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.