x

Volkswagen vraća Up nakon dvije godine pauze?

Volkswagen navodno planira da vrati model nakon dvogodišnje pauze u proizvodnji.

Razlog je jasan, a to je porast potražnje za jeftinim električnim automobilima.

Kako se razvoj malenog ID.2 odužio i nećemo ga vidjeti prije 2025. godine, jedino rješenje je da se električno dijete vrati u proizvodnju. Naravno, govorimo o blizancima Volkswagen e-Up! I Škoda Citigo iV, koja je prestala da se proizvodi samo godinu dana nakon redizajna, dobila je veće baterije.


Njemački Automobilvohe saznaje da Volkswagen nije očekivao tako veliku potražnju za modelom, te da ga je prodao po dodatno sniženoj cijeni, a nije baš zaradio na njemu. Uz to, lista čekanja je produžena na čak 16 mjeseci, pa je bilo upitno da li će kupci moći da iskoriste državne bonuse.

Sada je priča mnogo drugačija. Prve porudžbine navodno već stižu, a e-Up! prodavat će se po cijeni od 26.500 evra, odnosno 17.000 evra sa uključenim podsticajima.


Ovo je blago poskupljenje, ali i dalje veoma konkurentna suma koju mnogi mogu da izdvoje za gradski električni automobil. A govorimo o segmentu gdje je ponuda više nego oskudna. U ponudi su samo Renault Tvingo i Fiat 500.

Podsjetimo, Volkswagen je e-Up lansirao 2013. godine, a posljednji redizajn iz 2019. godine ugradio je veću bateriju, čime je domet povećan sa 160 na 260 km.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.