x

Volvo V40 odlazi u penziju

Kompaktni Volvo V40 prestaće da se proizvodi tokom 2019. godine.

Model koji je debitovao 2012. na sajmu automobila u Ženevi jedini je u aktuelnoj Volvo gami koji je konstruisan na staroj mehaničkoj platformi, nakon što je švedski proizvođač počev od novog XC90 potpuno promijenio mehaniku i motorizaciju svojih automobila.

Kako saznaje Autocar, V40,koji je redizajniran 2016, izrađivaće se još neko vrijeme, ali će definitivo otići u penziju ove godine.

Kada je riječ o nasljedniku, Volvo za sada ne otkriva detalje, ali je nagoviješteno da će sljedeći V40 (ako će se tako zvati) biti vozilo sa nešto većim odstojanjem od tla.

Švedski proizvođač izbjegao je da upotrijebi riječ "krosover", a Autocar tvrdi da će nasljednik u stvari biti "krosover-kupe".

U Volvou kažu da je novi model u pripremi i da će se pojaviti za najviše dvije godine.

Inače, Volvo osim standardnog V40 kupcima nudi i V40 Cross Country verziju "za sve terene", a prema podacima iz 2017, u Evropi je te godine prodato preko 70.000 primjeraka V40 familije. Iako je ovo solidan broj vozila, interesovanje kupaca je u padu još od 2015. godine.

Odlaskom sa scene modela V40, najmanji Volvo u ponudi biće kompaktni SUV XC40, koji je lansiran 2017

Volvo XC40 je aktuelni "Automobil godine" u Evropi. U izboru održanom u martu 2018, XC40 je pobijedio ispred modela Seat Ibiza i BMW Serije 5.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.