x

ČELNICA EVROPSKE KOMISIJE

Von der Leyen: Samo je pitanje vremena kada će Rusija bankrotirati!

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen želi vidjeti brže isporuke oružja Ukrajini i želi pooštriti sankcije Rusiji nakon što je svjedočila užasima prilikom posjete ukrajinskom gradu Buči.

Ursula von der Leyen bila je među prvim visokim političarima sa Zapada koji su otputovali u Buču. U predgrađu Kijeva, vidjela je kako su nad tamošnjim stanovništvom brutalno bjesnili Putinovi vojnici.

"Bio je čisti užas vidjeti stvarnost rata. Masovna grobnica kod crkve u Buči, mnogo, mnogo vreća sa leševima, ulica u kojoj su ljudi neselektivno gađani, bombardovane kuće, zapaljeni automobili", kazala je predsjednica Evropske komisije.


Istakla je kako je doživjela predsjednika Volodimira Zelenskog kao smirenog i snažnog vođu koji je veoma dobro informisan.

"Ova posjeta me još jednom ohrabrila da podržim Ukrajinu i učinim sve što je moguće da odbijem ovu brutalnu i neopravdanu agresiju Rusije”, rekla je Von der Leyen.


Smatra da Ukrajina treba da dobije ono što joj je potrebno da se brani te da EU za to izdvaja 1,5 milijardi eura pomoći. Mnoge zemlje članice isporučuju dodatnu pomoć.

"Sankcije prodiru sve dublje u rusku ekonomiju svake sedmice. Izvoz u Rusiju je pao za 70 posto. 700 ruskih aviona je izgubilo licencu zbog nedostatka rezervnih dijelova i ažuriranja softvera", ističe Von der Leyen.


Stotine velikih kompanija i hiljade stručnjaka okreću leđa Rusiji. Prema trenutnim prognozama, bruto domaći proizvod u Rusiji će pasti za 11 posto. Nacionalni bankrot je samo pitanje vremena smatra Von der Leyen te dodaje kako ovim ratom Putin uništava i svoju državu i budućnost njenog naroda.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.