x

Vozač “autobusa smrti” iz Niša se polako oporavlja, tužilaštvo čeka da ga sasluša!

Zdravstveno stanje vozača “Niš ekspresovog” autobusa koji je udario voz je stabilizovano, on od juče nije u indukovanoj komi i nema potrebe više da bude u smješten u intenzivnoj njezi Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, saznaje Blic u Kliničkom centru u Nišu.

Vozač autobusa imao je krvarenje u stomaku koje je sada sanirano. On je danima bio u barbituaratnoj komi jer su doktori sumnjali da je u stravičnoj nesreći zadobio povredu drugog vratnog pršljena.

– Juče je urađen kontrolni snimak. Neurohirurg isključuje liječenje, abdominalni hirurg ga je pregledao i pacijent će biti otpušten iz intenzivne njege – kaže direktor Klinike za anesteziju prof. dr Radmilo Janković.


Tužilaštvo čeka da se oporavi

Vozač će biti prebačen na neko od odjeljenja jer nije vitalno ugrožen, a njegovo zdravstveno stanje i oporavak pažljivo prate i u Osnovnom javnom tužilaštvu, kako bi ga saslušali. To neće biti moguće dok se vozač još ne oporavi.

– Kada vozač bude u takvom zdravstvenom stanju da može da iznese svoju odbranu, on će biti doveden kod tužioca radi saslušanja – kaže za Blic Osnovni javni tužilac Saša Đokić.


Prema podacima tužilaštva u teškoj saobraćajnoj nesreći je poginulo petoro putnika dok ih je 34 povrijeđeno, od čega devetoro teško, a ostali lakše.

Vozač će biti priveden na saslušanja čim mu zdravstveno stanje to dozvoli, zajedno sa krivičnom prijavom za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.


Nije vidio voz

Prema riječima preživjelih, vozač u trenutku kobne nesreće nije telefonirao, niti kucao poruke, ali, kako tvrde, nije ni vidio da nailazi voz, sve dok nije čuo krike putnika.

Napravio je kobnu grešku jer nije stao ispred pruge i zaustavio autobus da se uvjeri da nema voza. Nažalost, tada je već bilo kasno.

Prema jednom od svjedočenja putnika, vozač autobusa je uz laganu uzbrdicu navodno krenuo iz treće brzine, zbog čega je autobus brektao i mučio se. Putnici su mu dovikivali da prebaci u prvu kako bi se “izvukao” preko pruge.


Prema drugim svjedočenjima, putnici su nekoliko sekundi prije kobnog udara primjetili da voz tutnji ka njima i mogli su da naslute svoju stravičnu sudbinu. Jedni su vozaču dovikivali: “Ide voz!, Ide voz!”, a drugi “Udariće nas!”

Sa druge strane, iz preduzeća “Niš ekspres” u kojem je bio zaposlen uporno tvrde da je vozač sa iskustvom, te da je bio odmoran i da je dobrog zdravstvenog stanja, kao i da je vozilo prošlo tehnički pregled.

.

.

.

.

.

.

(Blic)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.