x

Vozači zbunjeni nakon kaotičnoga kraja utrke

Brojni vozači izrazili su zbunjenost uputama kontrole utrke u posljednjim krugovima kada se sigurnosni automobil priprema povući u boks, čime je Max Verstappen dobio priliku prestići Lewisa Hamiltona za pobjedu i naslov prvaka.

U nevjerojatnoj završnici utrke u Abu Dhabiju kontrola utrke najprije je objavila da se vozači koji kasne za krug neće moći vratiti u isti krug s vodećima, ali u krugu u kojem se sigurnosni automobil povukao u boks objavili su da bolidi koji su između Hamiltona i Verstappena mogu prestići sigurnosni automobil, donosi MAXF1.net.

Riječ je o Norrisu, Alonsu, Oconu, Leclercu i Vettelu, koji su zauzimali pozicije od sedmoga do 11. mjesta, a nakon toga je Verstappen bio točno iza Hamiltona uoči ponovnoga starta.

“Nisam znao da su to dopustili samo prvoj trojici ili četvorici do Maxa, to je očito napravljeno da imamo borbu, to je bilo za TV, naravno, za rezultat. Je li to pošteno ili ne, nije na meni da kažem”, rekao je Norris.

“Nekad vas puste, nekad ne, stalno je 50/50 šansa za to. Prvo su rekli da nas neće pustiti, ali odjednom su rekli da to učinimo za posljednji krug utrkivanja, s čim sam pomalo iznenađen.”

“Kad je izašao sigurnosni automobil, mislio sam da ćemo moći brzo pretjecati [kako bi se vratili u krug s vodećim] jer je to uobičajena procedura”, dodao je Alonso.

“Kad vidite zeleno svjetlo na sigurnosnom automobilu onda kreće vraćanje u isti krug dok ne maknu bolid. Ali nismo imali taj signal. Dva kruga prije kraja inženjer mi je rekao da se nećemo moći vratiti u isti krug.”


“Jedan zavoj kasnije došlo je zeleno svjetlo i rekao sam ‘Ali imamo zeleno svjetlo?’, na što su mi odgovorili ‘Da, da, možete to učiniti, prati Norrisa’. Što sam i učinio. Ali bilo je pomalo zbunjujuće“, zaključio je Alonso.

“Za mene je ovo bilo pomalo čudno jer sam bio usred ničega, borio sam se za deveto mjesto s Estebanom, ali prvo su mi rekli da se neću moći vratiti u isti krug, nakon čega se odluka promijenila, pomalo čudno”, rekao je Leclerc.

Nakon što su se nabrojani vozači prestigli sigurnosni automobil, Ricciardo u McLarenu morao je čekati iza Hamiltona i Verstappena, a iza njega je bio Stroll koji je također kasnio za krug i Sainz koji je bio treći.

“Bio sam zbunjen jer sam dobio poruku da se ne smije pretjecati, što mi se činilo pošteno jer je Lewis imao tako veliko vodstvo, a Max novije gume, što bi značilo da se na taj način mora probiti kroz ostale bolide”, rekao je Ricciardo.

“A onda sam vidio da neki prestižu pa sam pitao ‘Što da radim, da i ja prestižem?’ i onda su mi rekli ‘Ne, ostani tu.”


“Tako sam doslovno dobio sjedalo u prvom redu za posljednji krug. I ja sam bio na novom softu pa sam pomislio ‘Da ih oboje prestignem?’. Ne, samo se šalim.”

“Iskreno, pomalo sam bez teksta, ne znam što da kažem.”

Sainz je završio treći za Ferrari ispred dva vozača AlphaTaurija, ali i on je bio zbunjen razvojem događaja u završnici.

“Bila je to vrlo čudna situacija za mene jer sam se borio za postolje s Valtterijem i AlphaTaurijima iza mene na medium gumama dok sam ja bio na jako potrošenom hardu”, rekao je Sainz.

“Prvo su mi rekli da se vozačima neće dati da se vrate u isti krug, ali onda je odlučeno suprotno iako su i dalje Aston Martin i McLaren bili između mene i dva vodeća.”

“Nikad to nisam doživio, da se utrka ponovno starta s ta dva vozača [Stroll i Ricciardo] ispred mene dok se borim za treće mjesto.”


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.