x

Vozni park Francuza sve stariji

Prosječna starost automobila u Francuskoj popela se na ravno 11 godina.

Pandemija virusa korona i problemi sa dugim čekanjem isporuka novih vozila zbog nedostatka mikročipova naveli su kupce širom Evrope da razmišljaju o kupovini polovnih automobila, što je za rezultat imalo rast cijena korištenih četvorotočkaša na Starom kontinentu.

Prema zvaničnim podacima iz Francuske iz prošlog mjeseca, prosječna starost vozila na tamošnjim putevima je tačno 11 godina. Prošle godine ona je bila 10,8, dok je 2020. iznosila 10,6 godina. To ukazuje na jasan trend, odnosno da "trikolori" sve češće kupuju polovne automobile, kao i da ih duže drže u svojini, te da se rjeđe odlučuju na kupovinu potpuno novog metalnog ljubimca.


Na drumovima Francuske nalazi se 41,1 milion vozila, od čega je 93 odsto voznog parka u rukama fizičkih lica. No, ovakva lica trenutno imaju učešće tek od 50 odsto kada je riječ o kupovini novih četvorotočkaša, jer se na taj korak prije odlučuju pravna lica, odnosno preduzeća.


Od ukupnog broja prisutnih automobila na ulicama Francuske, otprilike jedan petina otpada na SUV modele. Uprkos demonizaciji dizelaša, oni su i dalje dominantna snaga među vozačima u Francuskoj jer čak 55,5 odsto automobila koristi to gorivo. To je inače blagi pad u odnosu na lane, jer je tada udio iznosio 57 odsto.

Toliko promovisani i "ekološki podobni" električni modeli i dalje su rijetkost na francuskim putevima. Od 41,1 miliona vozila, samo jedan odsto odlazi na EV četvorotočkaše, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.