x

Vraća se Toyota Celica?

Novi izvršni direktor Toyote, Cuneji Sato, budi nadu u oživljavanje Celice. Iako sa ovim najavama treba biti oprezan, mnogi izvori potvrđuju da se nešto zaista dešava.

Griješite ako mislite da Toyota već ima dosta sportskih automobila u ponudi. Japanci ne žele da stanu i pripremaju još takvih modela.

GR Supra je postala hit, a novi GR 86 dobija odlične kritike. Nema potrebe posebno naglašavati GR Yaris, jer popularnost ovog automobila pokazuje da su tržištu potrebni takvi modeli.

Sve ukazuje na to da će uskoro ponuda brenda biti proširena sa više sportskih vozila, a jedan od njih će biti legendarna Toyota Celica.

Tokom nedavnog intervjua, Akio Tojoda i Sato su istakli svoju ljubav prema sportskim automobilima, uključujući i Celicu.

Bez sumnje, to je jedan od najvažnijih automobila u istoriji brenda. Celica je godinama bila jedan od pristupačnijih sportskih modela, nudila je sportsko iskustvo vožnje i zanimljivu liniju.

Međutim, još uvijek postoji jedna kvaka, a to je elektrifikacija. Iako Toyota i dalje oprezno pristupa ovoj temi, naredni koraci su sve radikalniji.

Na primjer, na pomolu je nova mehanička platforma koju će koristiti produkcijski modeli od 2026. godine. Ovo bi trebalo da bude mnogo prefinjenije od rešenja koje se koristi u električnoj Toyoti bZ4X.

Sve ukazuje da bi nova Toyota Celica mogla biti isključivo električni automobil koji će koristiti novu platformu.

Iako će mnogi fanovi vjerovatno biti blago razočarani, ovo nikoga ne bi trebalo da iznenadi. To je najbolji način da se sportski kupe zadrži na tržištu, posebno u eri potpune elektrifikacije.

Poznavajući Toyotin pristup, možemo računati na izvrsne vozne karakteristike, ako ovaj automobil zaista bude napravljen, prenosi b92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.