x

VREMENSKI SLOM KOJI NISMO OČEKIVALI! ZABIJELIO SE BALKAN, TEMPERATURA ISPOD NULE: Evo gdje je jutros pao prvi snijeg! OD SUTRA UPOZORENJE ZBOG MINUSA!

Vrh planine Zlatar, Golo brdo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1627 metara u Srbiji potpuno je zabijelio jutros. Isti  slučaj je jučer bio sa Vlašićem i Prokoškom jezeru u BiH. Prve pahulje prekrile su četinare u noći između ponedjeljka i utorka, temperature na planinama spustile su se nekoliko stepeni ispod nule.

Kako za “PP Mediu” kaže šumar Grozdimir Grbović, snijega ima nekoliko centimetara, a temperatura je u utorak u 11 sati bila oko nule.

"Golo brdo potpuno je bijelo i snijeg se spustio niz padine Zlatara nekih stotinak metara od najviše kote. Iznenađeni smo jutrošnjim snijegom, još uvijek je rano za njega", rekao je Grbović.


Inače, kako se navodi snijeg na Zlataru nije padao jedino u julu mjesecu. Prije sedamdeset godina, prvi snijeg pao je 19. avgusta što je najranija pojava bijelog pokrivača u ovom kraju. Jutarnjeg mraza bilo je i u višim dijelovima Prijepolja, gdje se temperatura spustila na svega 1 stepen.


U srijedu i četvrtak žuti meteoalarm

Zbog niskih temperatura sutra i u četvrtak će na snazi u cijeloj Srbiji biti žuti meteo alarm, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.


Prema prognozi, jutarnje temperature će se u određenim mjestima kretati od minus 4 do plus 6 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne od 4 do 19 stepeni.

Najhladnije će sutra biti na Kopaoniku, ujutru će biti -4, a tokom dana četiri stepena iznad nule. Najtopliji će biti Negotin, gdje će jutarnja temperatura iznositi 5 stepeni, a maksimalna dnevna 19.


Na Zlatiboru će se temperatura kretati od 1 stepena Celzijusa do maksimalnih 9. Žuti meteoalarm, kako je objašnjeno na sajtu RHMZ, znači potencijalno opasno vrijeme, kao i da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Do sutra traje i upozorenje na slabe prizemne mrazeve koji se očekuju na većem dielu teritorije Srbije i koji mogu da nanesu štetu pristiglim poljoprivrednim kulturama. Poljoprivredni proizvođači bi trebalo da u što kraćem roku obave berbu, naročito pristiglih povrtarskih kultura, stoji na sajtu RHMZ.


U Beogradu će sutra jutro biti vedro i hladno, na širem gradskom području ponegde sa pojavom slabog prizemnog mraza.Tokom dana pretežno sunčano i sveže. Jutarnja temperatura oko 5, najviša dnevna oko 17 C. Do petka se predviđa pretežno sunčano vrijeme sa hladnim jutrima i pojavom slabog mraza - u četvrtak u većini mjesta, a u petak uglavnom na jugu i jugoistoku, uz porast dnevne temperature.


U subotu prolazno naoblačenje uz manji pad temperature ponegdje će, prvo u sjevernim i zapadnim, zatim i u ostalim krajevima, usloviti slabu kišu. U ostalim danima do kraja perioda promjenljivo oblačno, u nedjelju mjestimično sa kišom, zatim uglavnom suho sa temperaturom u granicama prosjeka za ovo doba godine.


(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.