x

VW od 2035. u Evropi neće prodavati automobile sa SUS motorima

Evropa će biti prvi kontinent na kojem će Volkswagen za manje od 15 godina prodavati automobile koje će pokretati samo elektromotori.

U posljednjim izjavama za medije direktor prodaje Volkswagena Klaus Zellmer otkrio je posljednje planove potpune elektrifikacije brenda prema kojima njemački automobilski gigant kupcima u Evropi najkasnije od 2035. godine više neće nuditi modele koje će pokretati motori sa unutrašnjim sagorijevanjem.


Nakon realizacije planova u Evropi Volkswagenova potpuna elektrifikacija s manjom zadrškom sprovodit će se i u Sjevernoj Americi i Kini, a nakon toga i u zemljama Južne Amerike i Afrike u kojima zbog političkih i infrastrukturnih prilika još uvijek nisu spremni za elektropokretane automobile, prenosi klix.ba.

Posmatrano globalno, u VW-u misle da će potpuna elektrifikacija njihovih modela biti završena do 2050. godine.


S posljednjim objavljenim planovima Volkswagen se priključio nekolicini automobilskih kompanija u kojima su ranije objavili da će u narednih desetak godina dići ruke od motora s unutrašnjim sagorijevanjem, a vrijeme će pokazati kako će sve skupa izgledati u praksi.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.