x

Wakanda One: Gradi se izmišljena zemlja iz filma "Crna pantera"

Vlasti u Gani odlučili su obožavateljima dati stvarnu Wakandu te u gradu Cape Coastu izgraditi istoimeno mjesto po uzoru na filmski predložak.

Wakanda je izmišljena zemlja koja se pojavljuje u američkim stripovima Marvel Comicsa, a koja je postala planetarno popularna zahvaljujući filmu „Crna pantera“ koji ima velik broj obožavatelja diljem svijeta.

Vlasti u Gani odlučili su obožavateljima dati stvarnu Wakandu te u gradu Cape Coastu izgraditi istoimeno mjesto po uzoru na filmski predložak. Točnije, potpisana je odluka s institutom Africa Diaspora Development i još dvjema lokalnim tvrtkama za ultramoderan grad po imenu Wakanda One.

Wakanda One gradit će se u pet faza, a kada bude dovršen grad će obuhvaćati bolnicu s tisuću kreveta, fakultet, hotel s pet zvjezdica i pripadajući rezort, farmaceutsku tvornicu, parkove i druge zelene površine, šoping centar, nove ceste i slično.


Ne samo da bi projekt trebao zaposliti 3000 osoba u Cape Coastu, promijeniti percepciju o državama trećeg svijeta, već i ujediniti afričku dijasporu. Povrh svega Cape Coast bi trebao postati mjesto za hodočašće ljudi afričkog porijekla koji žele naučiti o svojoj povijesti, kulturi i civilizaciji Crnog kontinenta.

Valja napomenuti kako ovo nije prva takva inicijativa. Reper Akon je još 2018. godine najavio gradnju stvarne Wakande na obalama Senegala u parku Mbodiene koji je otprilike stotinjak kilometara udaljen od Dakara.


Zemljište od 2000 hektara dobio je na poklon od senegalskog predsjednika Mackyja Salla te se obvezao prikupiti potreban novac za gradnju ovog tehnološki naprednog grada kao iz Crne pantere. Pretpostavlja se da će u izgradnju biti uloženo oko 6 milijardi američkih dolara, odnosno oko 38 milijardi kuna.

Kamen temeljac je položen u rujnu ove godine.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.