x

PREVOZE TERET

Waymovi samovozeći kamioni počinju dostave u Atlanti

Kompanija Waymo širi svoje eksperimente koji se odnose na samovozeća vozila pa je saopćila da će njeni samovozeći kamioni početi isporučivati teret za Googleove centre podataka u Atlanti.

Kamioni neće biti u potpunosti bez vozača, ali će se koristiti autopilot na javnim cestama. Waymo s udružio sa logističkim timom sestrinske kompanije Google kako bi razvio tehnologiju i integrisao je u operacije prijevoza u mreži fabrika, distribucijskih centara, luka i terminala. Atlanta je savršeno okruženje za ovaj tip testiranja, jer je ona jedan od najvećih logističkih centara.

Waymo je počeo testirati autonomnu tehnologiju na kamionima klase 8 još prošle godine u Californiji i Arizoni. U januaru je kompanija u Atlanti počela koristiti samovozeće automobile za mapiranje i testiranje na javnim cestama. Googleovi centri za podatke se nalaze u Atlanti od 2003. godine, tako da je nova faza testiranja kompanijinih kamiona logičan naredni korak.

Kamioni koriste iste senzore kao i automobili, ali i isti softver za autonomnu vožnju pomoću kojeg su se putnički automobili Arizonom kretali bez vozača. Waymo planira uvesti eksperimentalni samovozeći javni prijevoz u Phoenixu ove godine.

Waymo slijedi rivala, a to je Uber, koji je saopćio da njegovi samovozeći kamioni obavljaju dostave u Arizoni. Ti kamioni se kreću potpuno autonomno, a vozač preuzima kontrolu tokom posljednjih kilometara do destinacije.

Recimo i da Waymo nije jedina kompanija koja koristi samovozeće kamione za prijevoz tereta, jer je tu i kompanija Embark koja dostavlja frižidere između Južne Californije i Teksasa od kraja 2017. godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.