x

Legendarni stručnjak za Sky Sports

Wenger najavio: Na Svjetsko prvenstvo stiže 'automatizirani ofsajd'

Nekadašnji menadžer Arsenala, a sada čovjek zadužen za napredak fudbala pri FIFA, Arsene Wenger, vjeruje da će sudije imati mnogo lakši posao na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Sudije bi na prvenstvu svijeta 2022. godine trebale uz sebe imati sistem koji im automatski javlja da li je fudbaler u ofsajdu.

"Vjerujem da će sistem biti spreman za 2022. godinu. Automatizirani ofsajd znači da će pomoćni sudija automatski dobiti znak na satu da li se radi o ofsajdu", rekao je Wenger i nastavio je:


"Trenutno je dosta situacija gdje igrači čekaju da li će biti dosuđen ofsajd ili ne. Čeka se 70-80 sekundi, nekad i duže kada je situacija teška za procijeniti. Ovo je važan korak jer se proslave golova uništavaju zbog nevjerovatnih situacija", rekao je Wenger.

Wengerovo pravilo o ofsajdu konačno će se početi primjenjivati

FIFA je najavila i kako bi mogla početi primjenjivati Wengerovo ofsajd pravilo.


Arsene Wenger je predložio pravilo po kojem napadač ne bi bio u ofsajd poziciji ako je bilo koji dio tijela kojim se može postići gol u liniji sa protivničkim defanzivcem bez obzira ako je golu najbliži neki dio tijela kojim se ne može postići pogodak.

Ovim pravilom bi se konačno zaustavio haos po kojem su nedozvoljene pozicije signalizirane čak kada je prst ili ruka napadača bila ispred zadnjeg igrača odbrane.

Istraživanja su pokazala da bi primjena Wengerovog pravila smanjila broj ofsajd situacija u engleskom Premierhipu sa četiri na dva po utakmici, a FIFA je najavila da će isprobati Wengerov prijedlog.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.