x

zapanjujući prizori

Za ljubitelje podvodne avanture: Pet nevjerovatnih potopljenih gradova

Ako ste ljubitelj ekstremnog ronjenja i ako vas put nanese do Jamajke, Japana, Indije, Kine ili Egipta, trebali biste se upustiti u podvodnu avanturu kako biste vidjeli ostatke drevnih gradova koji su se spletom okolnosti našli ispod površine vode, prenosi Earth Porm.

Bez sumnje svi smo čuli za Atlantidu, drevni, nekada veliki grad koji je izgubljen nakon što ga je okean potopio.

Do današnjeg dana legendarni grad još nije pronađen, upitno je da li je ikad i postojao, ali su tokom godina pronađeni mnogi drugi podvodni gradovi. Zanimljivo je istaći kako je svaki od ovih gradova etiketiran kao "đavolji".

Port Royal (Jamajka)

Ozloglašeni centar piratskih aktivnosti, djelovanja prostitutki, pijanica i organiziranja večernjih zabava, Port Royal je u davnoj prošlosti bio markiran kao najgori i najgrešniji grad na svijetu. Ovo se zadržalo sve do 1692. godine kada je veliki zemljotres od 7,5 stepeni Richterove skale potresao Jamajku, što je dovelo do potonuća Port Royala i preko 2.000 njegovih stanovnika.


Yonaguni (Japan)

Do danas stručnjaci i dalje raspravljaju o tome da li je spomenik Yonaguni, koji leži pod vodom uz samu obalu Japana, djelo čovjeka ili prirode. Iako postoje dokazi koji podržavaju teoriju prirodnog nastanka, posmatrajući kamenje i trouglaste oblike koji čine piramidu, teško je povjerovati da takav spomenik može nastati prirodno.


Dwarka (India)

Za drevni grad Lord Krishna nekada se smatralo da je samo mit, ali ruševine otkrivene 2000. godine sugeriraju da bi mogla biti stvarna ova indijska priča. Priča se da je Lord Krishna imao veličanstveni grad koji je bio sastavljen od 70.000 palača od zlata, srebra i raznih drugih plemenitih metala. Grad je bio prosperitetan, ali je potonuo u more. Ruševine se nalaze 131 metar ispod površine okeana ispod grada Dwarke, jednog od sedam najstarijih gradova u Indiji.


Lavlji grad (Kina)

Prozvan kao najspektakularniji podvodni grad na svijetu, kineski Lavlji grad sigurno je veliko čudo. Veličine je od oko 62 fudbalska igrališta, a karakteriziraju ga mnoge skulpture koje su potopljene 50-ih godina prošlog stoljeća.


Kleopatrina palača (Egipat)

Uz samu aleksandrijsku obalu leži nešto za šta se vjeruje da je palača Kleopatre, drevne egipatske kraljice. Vjeruje se da je palača završila u moru zemljotresom koji se odvio prije nešto više od 1.500 godina i da su ruševine ležale mirno do posljednjih nekoliko godina. Do danas je otkriveno više od 140 artefakata s ovog područja za koje stručnjaci vjeruju da su se nalazili u grobu Kleoplatre i ovom drevnom hramu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.