x

Za najmlađe samo punomasno mlijeko

Kada vaše dijete napuni dvije godine, možete mu dati i mlijeko s nižim udjelom masti, ali razgovarajte sa svojim ljekarom prije toga .

S napunjenih šest mjeseci bebe se kreću od prehrane za dojenčad prema prehrani koja je slična vašoj. Vaš posao je da širite horizonte svog djeteta uvođenjem novih okusa i tekstura. Prehrambene navike se postavljaju rano u životu. Poslužite namirnice bogate hranjivim tvarima koje su im potrebne za rast, a ograničite slatkiše i prazne kalorije.

Vaš mališan će i dalje istraživati samostalno hranjenje, prvo prstima, a zatim priborom. Za to je spreman s 15 do 18 mjeseci starosti. Dajte svom djetetu brojne mogućnosti za prakticiranje ovih vještina, ali pružite pomoć kada nastaju frustracije.

Mala djeca, također, žele potvrditi svoju nezavisnost, a sto je jedno mjesto gdje bi trebali dati neki osjećaj kontrole. Dopustite mališanu da jede kada je gladan i prestaje kada je sit, ali postavite granice. Ne zaboravite: vi odlučujete šta od zdrave hrane ćete ponuditi za obrok, a vaše dijete odlučuje koliko će jesti.

Mlijeko je važno

Mlijeko je važan dio u prehrani malog djeteta, jer pruža kalcij i vitamin D, koji pomažu izgraditi jake kosti. Djeca mlađa od dvije godine trebala bi piti punomasno mlijeko zbog prehrambenih masti potrebnih za normalan rast i razvoj mozga. Kada vaše dijete napuni dvije godine, možete mu dati i mlijeko s nižim udjelom masti, ali razgovarajte sa svojim liječnikom prije toga.  

Između 12. i 18. mjeseci starosti dobro je vrijeme za prijelaz na čašu. Neka djeca ne vole kravlje mlijeko u početku, jer se razlikuje od majčinog mlijeka ili formule na koju su navikli. Ako je to slučaj, miješajte punomasno mlijeko s majčinim mlijekom ili formulom, dok se dijete ne prilagodi.

Unos željeza

Važno je paziti na nedostatak željeza nakon 1. godine. To može utjecati na fizičko i mentalno zdravlje razvoj i na ponašanje. Kako bi spriječili manjak željeza:

- Ograničite djetetu unos mlijeka na 480 do 720 mililitara dnevno

- Povećajte hranu bogatu željezom u dječijoj prehrani, poput mesa, peradi, ribe, mahunarki

- Nastavite sa žitaricama bogatim željezom sve dok vaše dijete ne bude staro 18 do 24 mjeseci.

Razgovarajte s liječnikom ako ste zabrinuti da vaše dijete ne dobija dovoljno željeza ili ako mislite da mu fali vitamina.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.