x

Za šta je dobra kajenska paprika

Brojne studije su pokazale da kajenska paprika može da spriječi ili razbije krvne ugruške tj. trombove, ali i da sprečava srčani udar.

Najpoznatija vrsta čili paprike bila je predmet istraživanja mnogih iscelitelja, među njima i doktora Ričarda Šulca. Svi oni su bili zadivljeni lijekovitim svojstvima koja ova sorta paprike poseduje.

I sam Šulc je priznao da za 35 godina karijere zahvaljujući kajenskoj paprici nije izgubio pacijenta koji je doživio infarkt. On je koristio šoljicu čaja od kajenske paprike (kašičica na šoljicu vode) za pacijente koji su još bili pri svijesti. Nakon jednog minuta, bili su živi i sigurni.

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku treba dati mješavinu jedne male kašičice kajenske paprike pomješane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svijesti. U slučaju da je osoba u nesvijesti, možete koristiti ekstrakt kajenske paprike - nakapajte bolesniku par kapi ispod jezika.


Ova namirnica djeluje tako što pojačava puls i dovodi krv u sve dijelove tijela i balansira cirkulaciju. Djeluje hemostatički, odmah zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca.

Osim kod srčanih bolesnika, ova vrsta paprike pomaže i u sprečavanju trombova.


Naučna studija iz 2018. je pokazala da kapsaicin u kajenu ima moćna antikoagulantna i antiinflamatorna svojstva i da konzumiranje kajenske paprike u prahu može spriječiti da se trombociti zgrudavaju i formiraju krvne ugruške. Studija otkriva da se antikoagulantno dejstvo kajenske paprike može ponašati slično lijeku za razređivanje krvi.

Da biste koristili ovaj ljuti začin, kupite mljevenu kajensku papriku i pospite je po hrani. Ili možete isjeckati cijele kajenske paprike da napravite čili vodu, čili ulje ili salsu. Ako ne volite začinjenu hranu, probajte dodatak kajenskog paprike u obliku suplementa u kapsuli, ali obavezno konsultujte svog ljekara prije nego što ga isprobate.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.