x

nakon potresa

Za subotu proglašen Dan žalosti, Vlada odobrila novac za pogođene potresima!

U 10 sati počela je 33. sjednica Vlade RH. Premijer i ministri razgovarat će o tome kako pomoći krajevima stradalim u potresu koji je jučer pogodio središnju Hrvatsku. Sjednicu je otvorio premijer Andrej Plenković.

“Molim vas da minutom šutnje odamo počast poginulim sugrađanima u potresu koji je jučer pogodio Hrvatsku a posebno Sisačko-moslavačku županiju”, kazao je premijer na početku, nakon čega je održana minuta šutnje.

Plenković je najavio da će Vlada 2. januara proglasiti Danom žalosti. Građane je zamolio da budu oprezni i ne nasjedaju na prijevare kada uplaćuju pomoć. “Budite oprezni, navodno se pojavljuju lažni računi”, upozorio je.


“Izražavamo suosjećanje s obiteljima poginulih i ranjenih. Poginula je djevojčica u Petrinji, petero naših sugrađana iz Majskih poljana, i jedan gospodin u Lekeniku. Ozlijeđeno je 26 osoba. Ruševine se i dalje pretražuju”, kazao je premijer.

“Apeliramo na sve da se pridržavaju epidemioloških mjera. I dalje se borimo protiv Covida i ne bi bilo dobro da nam popusti fokus”, naglasio je.


Riječ je potom preuzeo ministar financija Zdravko Marić. “Ministarstvo financija predlaže Vladi da se SMŽ-u odobri 100 milijuna kuna za ublažavanje i otklanjanje šteta od posljedica potresa. Ovo je samo prvi korak, računamo i na sredstva europski fondova, kao i na pomoć brojnih međunarodnih financijskih institucija koje su se javile i iskazale spremnost da pomognu”, kazao je ministar. Prijedlog je prihvaćen.


Glasalo se i o tome da se Zagrebačkoj županiji iz proračuna dodjeli 10 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa. Fond za energetsku učinkovitost zadužen je da Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji doznači po pet milijuna kuna za otklanjanje posljedica potresa 28. i 29. prosinca. I ta odluka je prihvaćena.

Niz ministara danas će se uputiti u SMŽ, kazao je premijer. “Bit ćemo angažirani svakog trenutka da pomognemo župani, gradonačelnicima i načelnicima. Popodne ćemo imati još jednu telefonsku sjednicu vlade na kojoj ćemo preraspodijeliti 600 milijuna kuna nepotrošenih sredstava”, kazao je premijer, nakon čega je Vlada prešla na dnevni red.

.

.

.

.

.

Izvor: Telegram.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.