x

Za zdrav razvoj djece potrebno je puno smijeha

Budite i vi porodica koja se često i glasno smije.

Smijeh je veseli zvuk - to je nešto što svi dijelimo i možemo razumjeti, bez obzira na to kojim jezikom govorimo ili iz koje zemlje dolazimo. Istraživači kažu da se djeca dnevno nasmiju oko 200 puta, dok odrasli razvuku usta u smiješak svega 15 do 18 puta.  

Smijeh je vrlo važan za normalan mentalni i fizički razvoj djece, ali on pomaže i roditeljima u uspostavljanju emocionalne veze s malenima te poboljšanju komunikacije s njima kroz humor i veselje.

Smijeh je najbolji lijek

Istraživači su otkrili i to da, kada se ljudi smiju, dolazi do aktiviranja tzv. dijela mozga odgovornog za nagradu i užitak, pa dolazi i do izlučivanja "hormona sreće" - serotonina.

Dokazano je da smijeh i kod odraslih i kod djece ima sljedeće učinke:

- Umanjuje stres, opušta mišiće, smanjuje krvni pritisak;

- Pomaže potisnuti krv u srce i pluća čime se automatski potiče energija;

- Potiče dio mozga odgovoran za užitak.

Isto tako, istraživanja su pokazala da je smijeh ključan element dobrog roditeljstva, koji pomaže obiteljima u zabavi i zbližavanju. Osnovni "posao" svakog djeteta jest zabavljati se kroz igru. Igra je obično praćena smijehom, pa uz pomoć igre i smijeha djeca uče o svijetu koji ih okružuje, uče o emocijama, iskazivanju emocija i socijalizaciji s drugima.

Koje su koristi od smijeha

Djeca se smiju u situacijama u kojima doista osjećaju sreću ili u kojima uživaju. Zato kažemo da je dječiji smijeh najiskreniji. No, kod djece je veza između užitka i smijeha dvosmjerna. Ona zbog ugode i sreće doživljavaju smijeh, ali mogu poticanjem smijeha, humora i igre doći do osjećaja sreće i ugode, odnosno obratno.

To je vrlo važan alat u trenucima kada se osjećaju nesretno, uplašeno ili uznemireno. Djeca sama sebe mogu utješiti na način da se počnu igrati i zabavljati te zahvaljujući smijehu dolaze do pozitivnih osjećaja.

Ukoliko uspiju tu vještinu svladati, ona ima vrlo važne pozitivne posljedice na njihovo mentalno zdravlje u djetinjstvu, ali i kasnije.

Smisao za humor i samopouzdanje

Djeca koju vršnjaci smatraju "smiješnima", zabavnima i "luuudima" obično zbog popularnosti imaju veće samopouzdanje i lakše sklapaju prijateljstva. Općenito djeca sa smislom za humor imaju bolje mišljenje o sebi, što obično znači i bolje rezultate u školi i veliku dobrobit u životu općenito.

Šta je djeci smiješno?

Djeca se često znaju bezveze glupariti i smijati nasilu. Ono što će ih doista nasmijati je:

- Kratki vicevi poput "kuc, kuc, ko je", "idu dva paradajza cestom" ili "znaš šta je to žuto i ima tri noge";

- Smiješni filmovi (npr. Garfield);

- Grimase;

- Mlađa braća i bebe;

- Nespretnost vršnjaka:

Kako razvijati smisao za humor

- Budite porodica koja se smije. Pričajte viceve i šale, izvodite grimase i smijte se svi zajedno na glas i punim plućima.

- Potičite dijete da bude zabavno. Smijte se njegovim dogodovštinama i nespretnostima te mu na taj način pomognite u socijalizaciji, emocionalnom i psihičkom razvoju.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.