x

PUTOVANJA

Zagonetna Evropa: Stvari koje sigurno niste znali o našem kontinentu

Iako mislite da znate sve o Evropi, dobro je s vremena na vrijeme pročitati neke zanimljivosti koje vjerovatno nikad prije niste čuli


Iako mislite da znate sve o Evropi, dobro je s vremena na vrijeme pročitati neke zanimljivosti koje vjerovatno nikad prije niste čuli. Zašto? Pa da o kontinentu na kojem živite, o njegovim običajima i ljudima naučite još više!

Zemlja bez komaraca

Tražite mjesto bez komaraca? Gdje možete provesti ljetni odmor bez straha od toga da će vas upiknuti ova leteća stvorenja? E, pa, našli ste ga, jer je Island jedina zemlja u Evropi koja je potpuno lišena komaraca. Ako se ipak odlučite za kampiranje negdje drugdje, ne zaboravite ponijeti sprej…, piše Dnevnik.hr.

Imena za novorođenčad

U Danskoj postoje tačno propisana imena za dijete, za sva ostala treba dobiti posebne dozvole. Ipak, na listi se nalazi više od 7 hiljada imena, pa odabir jednog ne bi trebao predstavljati problem. S obzirom na ovo, možda se država i pobrinula da u trenutku bunila ili slabosti djetetu date čudno ime, te osigurala djetinjstvo bez zadirkivanja u školi.

Ime grada koje niko ne može izgovoriti

Ok, osim možda ljudi koji žive tamo. Naime, jedan velški grad nosi ime sastavljeno od nevjerovatnih 58 slova. Da, dobro ste pročitali – 58. Puni naziv Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch teško je upamtiti, a kamoli izgovoriti. Najbolje od svega je što se može prevesti kao – „špilja“. S druge strane, recimo da 10 naselja u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj imaju naziv od jednog jedinog slova.

Britanski muzej izlaže tek 1 posto kolekcije

Zbirka Britanskog muzeja toliko je velika, 8 miliona umjetnina i antikviteta da ne može izložiti sve dijelove. S prostorom za „samo“ 80 hiljada predmeta koji će biti izloženi, vidjet ćete tek jedan posto zbirke kada posjetite ovaj londonski muzej (a posjeta je besplatna). Svejedno, muzej je toliko fascinantan da nećete biti ni malo razočarani.

Nedjeljne zabrane u Švicarskoj

Misao kako je nedjelja dan za odmor, čini se, rijetko ko shvata ozbiljnije od Švicaraca. Tako da taj dan ne smijete kositi travnjak, prati automobil ili stavljati robu na sušilo (u praksi baš ove stvari i ne prolaze skroz). Ipak, lijepo je znati da je jedan dan predviđen za potpuni chill…

Više bicikala nego stanovnika

Biciklizam je toliko popularan u Nizozemskoj da 84 posto svih Nizozemaca posjeduje barem jedan bicikl. S 22,3 miliona bicikala u zemlji za 17 miliona stanovnika, biciklistički promet i gužve zapravo postaju problem, posebno u užurbanom gradu Amsterdamu. Ipak, korištenje ove naprave i dalje je najbolji oblik kretanja u transportu – zdrav i održiv.

Evropske banane

Niste mislili da banane dolaze iz Evrope? Španski Kanarski otoci idealno su smješteni za uzgoj voća i kao takvi prepuni su farmi banana. U Španiji ih nazivaju „platanos“, a one su manje i češće se koriste za kuhanje od tradicionalnih banana koje se obično jedu sirove. Ipak, za okus ne morate brinuti, i ove su jednako dobre.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.