x

Zaokret: EK predložila dozvolu prodaje automobila sa SUS motorima i nakon 2035.

Evropska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem i nakon 2035. ako su na klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument objavljen u utorak u koji je uvid imala britanska agencija Reuters.

Popuštajući pod njemačkim pritiskom, Komisija je sugerisala da bi takva vozila mogla biti među dopuštenima od 2035. pod uslovom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva, a ne ekološka, proizlazi iz prijedloga Komisije njemačkom ministarstvu saobraćaja.

Ono je u ponedjeljak saopštilo da razgovori s Komisijom o planiranoj zabrani novih motora s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. napreduju, ali da ne može reći kada će dogovor biti postignut, prenosi Večernji list.

Nakon višemjesečnih pregovora, Evropski parlament, Europska komisija i države članice Europske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ali, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutrašnjim sagrijevanjem ako ih pokreću e-goriva.

Francuska ministrica evropskih poslova odbacila je u utorak njemačko protivljenje zakonu prema kojem bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum.

"Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome", rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Briselu.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.