x

Zar da otac ljubi kćerku u usta?! Svijet oštro osudio Bekama! (FOTO)

Dejvid Bekam nedavno je viđen kako ljubi kćerku Harper u usta. Bekamu nije prvi put da to radi u javnosti, a fotografija koja je osvanula na društvenim mrežama je na meti oštrih kritika.

"Fuj, izgledaju kao bračni par", samo je jedan od komentara.

Veći dio javnosti smatra da je takvo ponašanje neprimjereno i rezervisano samo za parove, a ne za roditelje i djecu. I njegova supruga Viktorija to često radi sa sedmogodišnjom Harper. Međutim, fotografije poljubaca kćerkice sa tatom izazivaju posebnu pažnju. Pošto će Harper uskoro napuniti osam godina komentariše se da je djevojčica već odrasla za to.

Međutim, Dejvid i Viktorija se ne obaziru na komentare i nastavljaju da rade po svome.


Postavlja se pitanje da li ovakvim poljupcima zaista štetimo razvoju djeteta.

"Postoje kulture u kojima je poljubac u usta između djeteta i roditelja prihvatljiv i nema negativno značenje. Takva je, između ostalih, američka kultura. Ovaj trend koji dolazi sa zapada posebno prihvataju javne ličnosti", rekla je psiholog Tatjana Daničić za Blic, pa nastavila: "Prihvatanje ovog trenda od strane 'slavnih' u našem podneblju, motivisano je, moglo bi se reći, prije svega željom da se naglasi simbioza između roditelja i djeteta i javnosti pruži nedvosmislen dokaz ljubavi koji postoji između slavnog roditelja i njegovog djeteta."

Mnogi će reći da je takav poljubac bezopasan i naivan, ali postoje dobri razlozi da se ipak suzdržite od i dijete poljubite u obraz.


"Poljubac u usta između roditelja i djeteta može biti višestruko štetan po dijete. Prije svih, to su zdravstveni i higijenski razlozi. Odrasli mogu djetetu na ovaj način da prenesu razne infekcije i da ozbiljno ugroze djetetovo zdravlje. Jednako, ili još važnije, jesu psihološke posljedice po djetetov razvoj. Doijete može da stvori lošu predstavu o sebi i drugim ljudima, i da, kao kada mu ugradite lošu mapu, ne bude u mogućnosti da se, u domenu se.sualnosti, snalazi na odgovarajući način, tokom života", dodaje psiholog.

Kako dalje objašnjava dr Tatjana Daničić, razvoj se.sualnosti podrazumijeva i prolaženje kroz određene faze psihose.sualnog razvoja koje karakteriše i određeno ponašanje. Tako, u uzrastu između treće i pete godine, dijete se nalazi u fazi razvoja koja u osnovi ima želju za posjedovanjem roditelja suprotnog pola, pa se se.sualna želja usmjerava prema roditelju suprotnog pola u želji djeteta da u toj porodičnoj dinamici istisne roditelja istog pola i preuzme primat. Ta faza razvoja razrješava se tako što se dijete identifikuje sa roditeljem istog pola, i prihvata ponašanja karakteristična za prirodni rod kome pripada. Problem može da nastane kada roditelji međusobno imaju loš odnos.


"U slučajevima kada roditelji zbog međusobnog lošeg odnosa, ili zbog ličnih teškoća u prihvatanju sopstvene se.sualnosti, ne dozvole djetetu da razriješi odnos na odgovarajuću način, dijete ostaje zarobljeno i razvija čitav niz psiholoških manevara koji ga štite od napetosti. Recimo, kada roditelji imaju problem u domenu se.sualnosti ili imaju otpor prema partneru, može se desiti da svjesno ili nesvjesno erotizuju odnos između sebe i djeteta. Poljubac između roditelja i djeteta dijete može da se.sualizuje i da kasnije, umjesto da bude okrenuto pronalaženju odgovarajućeg partnera, svoju se.sualnost nastavi da usmjerava ka roditelju. Dijete sa ovakvim iskustvom može da ostane "zaglavljeno" u jednoj razvojnoj fazi i da tokom života ima ozbiljne teškoće u ostvarivanju zrele se.sualnosti", upozorava Tatjana.

Na pitanje da li ljubiti dijete u usta, konačan odgovor je "Ne".

Tatjana Daničić na kraju zaključuje: "Obaveza roditelja jeste da ukažu djetetu na važnost poljupca. Poljubac je akt kojim pokazujemo da nekoga volimo, da smo spremni da ga primimo jako blizu sebe. Takođe, važno je da se naglasi da ne ljubimo svakoga u usta. Dijete to treba da nauči. U usta ljubimo svoje se.sualne partnere i takav poljubac je izvor velikog zadovoljstva. Ostale ljude, u zavisnosti od stepena bliskosti, ljubimo u obraz, glavu, čelo, ruku. U tom smislu, važno je da dijete od roditelja nauči da postoje različite vrste poljubaca, kakvo je njihovo značenje i kada se primjenjuju".

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Blic)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.