x

prolazna pojava

Zašto beba štuca

Mlade roditelje štucanje brine, pa ponekad broje koliko puta je beba štucnula.

Štucanje je prolazna pojava, česta kod novorođenih beba, a javlja se kao posljedica kontrakcija dijafragme. Zapravo, između jednjaka i želuca nalazi se ventil - koji se, u normalnim uslovima, otvara kako bi hrana ušla u želudac, a zatim se potpuno zatvara, da bi se spriječilo vraćanje hrane u jednjak.

Kod novorođenčeta, taj ventil je još nezreo i ne obavlja upotpunosti svoj zadatak, pa dolazi do vraćanja mlijeka iz želuca u jednjak. Na taj način se nadražuje sluznica jednjaka, i ujedno podstiče dijafragma na kontrakcije, a posljedica je štucanje. Najčešće je riječ o fiziološkoj pojavi, koja ne remeti zdravlje djeteta.

Mlade roditelje štucanje brine, pa ponekad broje koliko puta je beba štucnula. Neke mame se, čak, sjećaju da su im bebe štucale i u stomaku! Kako beba raste, štucanje se smanjuje, a kada dijete počne jesti čvrstu hranu, štucanja gotovo da i nema.

Dobro raspoloženje, apetit i napredak u težini - najsigurniji su znaci da je riječ o bezazlenoj i prolaznoj pojavi. U svakom slučaju, kada beba štuca - trebalo bi joj podići uzglavlje na kome leži, tako da glava u odnosu na tijelo bude više postavljena za oko 30 stepeni. Štucanje bi tada trebalo prestati.

Dobro je napraviti pauzu u hranjenju i podići bebu da podrigne. Također, treba kontrolirati da prilikom hranjenja ne guta vazduh.

Nije preporučljivo davanje soka od limuna i drugih vrsta tečnosti, niti lupkanje po leđima. Bebi koja štuca, možete ponuditi da doji.

Ukoliko štucanje dugo traje, beba povraća ili izgleda umorno i nezadovoljno - treba zatražiti pomoć pedijatra. Ako uz to i kašlje ili slabije napreduje u težini, obavezno treba otići ljekaru.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.