x

MAME I BEBE

Zašto bebe u ranoj fazi razvoja više vole majku?

Bebama su majke obično na prvom mjestu, a tokom procesa odrastanja i sazrijevanja uzimaju u obzir i ostale članove porodice.

Neonatologinja iz New Yorka Jennifer Brag tvrdi da bebe imaju sposobnost prepoznavanja lica prvih nekoliko dana života.

"Pri rođenju, bebe mogu da vide, otprilike, 20 do 30 centimetara ispred sebe. Tokom prvog mjeseca života brzo nauče da spoznaju i druga lica. Pokazuju sklonost prema licima članova porodice", kaže ona.

U toj ranoj fazi, bebama su mame na prvom mjestu, jer je njen glas obično na šta su prvo navikli. Pored glasa, one prepoznaju miris i zvuk, jer se ovi čulni aspekti kod beba razvijaju prije nego vid. Obično se oslanjaju na njih kako bi prepoznali osobe.

"Većina beba razvija sklonost prema majci u periodu od drugog do četvrtog mjeseca. Od rođenja, kombinacija vida, mirisa i zvuka vjerovatno pomaže bebama da razlikuju svoju majku od drugih. Dojenje pruža savršenu udaljenost između maminih i bebinih očiju, a bebe vole da gledaju majčino lice tokom tog procesa", kaže.

Tako najbolje doživljavaju miris i zvuk majčinog glasa, koji su slušale cijelo vrijeme dok su bile u materici.


Kako bebe zavole očeve, a onda i ostale članove domaćinstva

Pažnja vašeg djeteta dijeli se i na druge članove porodice i to dolazi u razvojnom procesu bebe.

"Tokom prvih nekoliko mjeseci života dojenčad počinju da komuniciraju. S majkama se obično odvija njihova najčešća interakcija tokom tog razdoblja, a nakon toga stvaraju primarnu privrženost njima", dodaje.

Ipak, dijete se veže za pojedinca koji najčešće reaguje na njegove znakove komunikacije kao što su plač ili osmijeh, a to možda nije uvijek majka.


Kako se roditelji povezuju sa bebom?

Ako vi ili vaš partner primijetite da vaše dijete ima veliku sklonost prema drugom roditelju, postoje načini da se zbližite s djetetom. Odgovarajući na njegove znakove komunikacije i interakcije sa vama, uspjet ćete da se zbližite.

"Najčešći faktor na osnovu kod dojenčad razvijaju povezanost prema roditelju vezan je za vrijeme hranjenja bebe. Međutim, sa razvojem motoričkih sposobnosti, načini vezivanja se mijenjaju. Najbolji način da se roditelj poveže sa bebom je preko zajedničke igre. Primjera radi, građenje dvorca od kockica u kom učestvuju roditelji i dijete od 9 mjeseci je najbolji način da se povežete sa njim", dodaje.

Povezanost roditelja sa bebom gradi se postepeno. Isto kao što je odraslim jedinkama potrebno vrijeme da steknu povjerenju u neku osobu, tako je i bebama neophodan određeni period da vas upoznaju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.