x

Zašto bi trudnice trebale jesti avokado?

Što se krije u ovome plodu kremaste teksture, koje su mu kalorijske i nutritivne vrijednosi te kako ga kombinirati u prehrani.

Avokado je popularan ne samo zbog svoga neutralnog i blagog okusa, zbog kojega se može kombinirati i u slatkim i u slanim varijantama jela, nego i zbog svoje nutritivne vrijednosti. Ove plodove, kruškolika oblika, mnogi konzumiraju i tijekom planiranja obitelji jer utječu na plodnost i kod muškaraca i žena.

Avokado se preporučuje trudnicama jer sadrži velike količine ključnih nutrijenata – folata i kalija koji su važni za rast i razvoj fetusa, također, bogat je 'dobrim' masnoćama te drugim vitaminima i mineralima, što sve pozitivno utječe na trudnoću.

Koje su prednosti avokada tijekom trudnoće?

1. Izvrstan izvor folata

Nedostatak folata ili folne kiseline može uzrokovati urođene mane kod beba. Pola šalice avokada osigurava oko 0.005 mg folne kiseline.

2. Liječi anemiju

Nedostatak željeza tijekom trudnoće može dovesti do anemije u trudnica. Avokado sadrži velike količine željeza potrebne tijekom trudnoće.

3. Poboljašava probavu

Muke sa želucem i opstipacija česte su tijekom trudnoće. Bogat vlakanima, avokado poboljšava probavu i olakšava pražnjenje crijeva.


4. Prepun vitamina

Avokado obiluje vitaminima B1, B2, B5, B6, C, E i K, koji su svi neophodni za majčinu prehranu i rast fetusa.

5. Pomaže kod jutarnjih mučnina

Jutarnje mučnine jedan su od ranih simptoma trudnoće koji su glavni uzrok umora i iscrpljenosti u prva tri mjeseca. Avokado bogat vitaminom C rješava problem umora.

6. Održava razinu kolesterola i šećera

Redovita konzumacija avokada pomaže u održavanju razine kolesterola i šećera tijekom trudnoće.

7. Ublažava grčeve u nogama

Grčevi u nogama također su česti tijekom trudnoće, a avokado, koji sadrži više kalija od banana, idealan je za rješavanje toga problema.


8. Pospješuje razvoj mozga fetusa

Jedna šalica avokada sadrži 22 mg kolina, koji je neophodan za razvoj mozga i živčanog sustava fetusa

9. Bogat mineralima

Avokado doprinosi vašem dnevnom preporučenom unosu kalcija, kalija, magnezija, niacina, fosfora, bakra, cinka i mangana, koji su svi neophodni tijekom trudnoće.

10. Pomaže u apsorpciji hranjivih tvari

Ne samo što osigurava hranjive tvari već pomaže vašem sustavu da apsorbira hranjive tvari iz druge hrane. Na primjer, avokado omogućuje apsorpciju vitamina topivih u mastima koji se nalaze u namirnicama poput slatkog krumpira, lisnatog povrća i mrkve. Kako je avokado bogat dijetalnim vlaknima, pomaže u regulaciji tjelesne težine. Gotovo 25% vlakana je topivo, što pomaže rast prijateljskih bakterija u probavnom sustavu.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.