x

Zašto je jesen pravo vrijeme za piling kože?

Dobar uvod u intenzivniju i redovnu njegu kože, koja jedina na duže staze daje dobre rezultate.

Piling kože lica je poželjan tokom cijele godine a posebno u jesen. Koji ćemo metod izabrati zavisi od tipa i potrebe naše kože. Na raspolaganju su: mehanički, ultrazvučni piling, enzimski i hemijski pilinzi.

Prošlo je, nažalost, vrijeme odmora, sunčanja i uživanja u prirodi i ponovo smo u zatvorenom prostoru, izloženi stresu i zagađenju svih vrsta. Znamo da se na koži odražava stanja organizma. Na njoj se prvo vidi naša nebriga ili pretjerivanje bilo koje vrste. Posle ljeta, vidljive su neravnomjerne pigmentacije, pjege, zone sa sitnim borama ili isušenost kože kao posljedica fotostarenja. Da bi koža bila sjajna i zdrava, potrebno je da se pravilno hranimo i pravilno je njegujemo. Sve je to lakše reći nego učiniti. Za početak, možemo je osloboditi balasta, poboljšati prokrvljenost i stimulisati njenu obnovu.

Zašto se radi piling kože?

Uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože (eksfolijacija) je fiziološki proces, jer ih se perutanjem koža oslobađa. Ovaj proces je spor i u nekim slučajevima nedovoljno efikasan, pa se mora pribjeći kozmetičkom tretmanu. Pojačana eksofolijacija se postiže pilingom. Eksfolijacijom se koža prosvjetljava, vraća joj se sjaj, postaje mekša i djeluje zdravije, a bore i nepravilnosti manje izražene. Uklanjanjem mrtvih ćelija, oslobađaju se folikuli i izvodni kanali lojnih žlijezda, čime se sprječava nastanak komedona i akni.


Koje vrste pilinga su dostupne?

Piling kože je standardna kozmetička procedura, čiji su rezultati odmah vidljivi.

Neke od metoda pilinga djeluju i na duže staze, jer stimulišu derm na bržu regeneraciju. Na raspolaganju su nam: mehanički, ultrazvučni, enzimski i hemijski piling.


Hemijski piling

Hemijski piling je složenija i efikasnija metoda, pošto osim eksfolijacije djeluje i regenereativno. Ova metoda podrazumijeva uklanjanje slojeva epiderma i eventualno gornjeg sloja derma, primjenom hemijskih agenasa, najčešće kiselina.

Ono što je važno naglasiti je, da za razliku od mehaničkog i enzimskog pilinga, hemijski piling djeluje i na žive slojeve kože, u kojima razgrađuje stari, oštećeni, kolagen i elastin, čime vremenom dovodi do remodjelovanja bitnih, strukturnih dijelova kože. 

Najčešće indikacije za njihovu primjenu su: akne, ožiljci, fleke, hiperkeratoze, psorijaza, ekcemi, melasma, bradavice, hiperpigmentacije, foto oštećenja, sitne bore, gubitak elasticiteta kao i njega u cilju ublažavanja procesa starenja i regeneracije kože. Ako se pravilno primjenjuje, bez obzira na manju ili veću agresivnost, metoda je provjerena i bezbjedna. Hemijski piling se ne primjenjuje ako je koža oštećena i ako su na njoj vidljive opekotine, rane, lezije, upale ili alergijske reakcije.

Hemijski piling može da: koriguje oštećenja od sunca, smanji blage ožiljke, ublaži bore, prosvijetli i zategne kožu, ukloni komedone, privremeno smanji lučenje sebuma.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.