x

Zašto je majčino mlijeko tako dobro za bebu?

Majčino mlijeko je prirodna hrana za vašu bebu. Iako proizvođači formule za bebe pokušavaju kopirati majčino mlijeko koliko god mogu, ono nikada neće biti potpuno isto kao majčino mlijeko.

Otprilike u prvih 6 mjeseci života vaša beba dobiva sve potrebne hranjive tvari samo iz majčinog mlijeka. Vaša će beba dobro rasti i razvijati se ako je hranite samo majčinim mlijekom i bez krute hrane, vode ili druge tekućine. To se zove isključivo dojenje.


Ostale prednosti koje majčino mlijeko donosi

Lako je probavljivo i lako se apsorbira u organizam bebe.

Kolostrum, prvo majčino mlijeko koje bebe dobiju kad se rode, jača bebin imunološki sustav i podržava njihov rast i razvoj.

I kolostrum i zrelo majčino mlijeko sadrže antitijela, dobre bakterije i druge stvari koje smanjuju rizik vaše bebe od infekcija.

Također štite protiv stanja poput gastroenteritisa, infekcija dišnog trakta, uha, dijabetesa tipa 1 i 2, pretilosti i nekih vrsta raka.

Masnoće u majčinom mlijeku važne su za razvoj mozga djeteta.

Dojenje je važno za bebin vid, govor, razvoj čeljusti i usta.

Dojene bebe imaju manji rizik od iznenadne neočekivane smrti u djetinjstvu (SUDI) , uključujući sindrom iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Majčino mlijeko Vašoj bebi daje siguran izvor hrane, čak i kada struja i čista voda nisu dostupni.

Dojenje potiče kontakt kožom na kožu i očima između vas i vaše bebe. Biti fizički povezan može pomoći u povezivanju između vas i vaše bebe . To pomaže vašoj bebi da se osjeća sigurno i može joj pomoći da uspostavi čvrste odnose dok odrasta.

 

Zašto je dojenje dobro za majke?

Dojenje je praktično i besplatno i nije potrebna posebna oprema, a možete to učiniti kad god i gdje god trebate. Također dojenje može pomoći nekim ženama da izgube težinu nakon poroda.

Majke koje doje mogu lakše zaspati i njihovi ciklusi spavanja više su usklađeni s ciklusima njihovih beba. Žene koje doje imaju manje stope raka dojke i jajnika, osteoporoze, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. Što dulje dojite to je bolje za vaše zdravlje.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.