x

Zašto mamama trebaju prijateljice

Ako se pitate zašto su prijateljice ponekad važnije od najbližih članova porodice, provjerite jesmo li naveli prave razloge.

Nakon što je stiglo toliko dugo očekivano dijete, vaša pažnja, ljubav i vrijeme usmjereni su isključivo prema tom malom stvorenju. Svaki trenutak proveden s njim želite ispričati vašem suprugu kako bi vaš doživljaj male i sretne porodice bio potpun.

No, koliko god imali dobrog i požrtvovnog supruga, za neke situacije i doživljaje potrebna vam je prijateljica. Ako se pitate zašto su prijateljice ponekad važnije od najbližih članova porodice, provjerite jesu li ovo pravi razlozi:

1. Prijateljice nisu vaš suprug

I naučno je dokazano da žene i muškarci drugačije reagiraju na stres. Kada nešto krene lošim putem, muškarci se s problemom manje ili više uspješno suoče, nakon čega problematična situacija odlazi u zaborav.

Žene su u stanju još danima i sedmicama o tome razmišljati, kombinirati moguće scenarije i potencijalna rješenja. Koliko god vas suprug voli, ponekad neće imati strpljenja za razmatranje dileme o tome trebaju li djetetu drvene ili plastične igračke.

Zato će vaša prijateljica, pogotovo ako je to iskustvo i sama prošla, biti sretna zbog toga što ste joj se obratili s tom nedoumicom.

2. Prijateljice su dio ženskog svijeta...

Vaš suprug je izgubljen u ženskom svijetu. Koliko god vas volio, ne zna kako bi se nosio s dojkama iz kojih curi mlijeko, vaspitačicom koja je rekla da mu je sin sramežljiv i kosom koja mu se počela užasno brzo mastiti.

Vi biste se pod utjecajem neprospavane noći i nervoze poput uragana mogli obrušiti na njega zbog njegovog naoko nezainteresiranog ponašanja, ali budimo iskreni, to je područje u kojem se i uz najbolju volju teško može snaći.

Neke su ankete pokazale da su žene koje nisu imale potporu prijateljica nakon poroda češće imale konflikte u braku od onih koje su redovito kontaktirale s prijateljicama.

3. Prijateljice nisu ni vaša majka

Pelene i bočice nisu onakve kakve su bile u doba vaše majke te vam prijateljice mogu pomoći u rješavanju problema koje ona nije imala. Smije li bočica u mikrovalnu, pitanje je na koje i moderne bake vjerojatno neće znati odgovor.

Možda razmišljate o tome da nakon godinu dana krenete na posao? To će vašu majku možda zgroziti, ali vi i dalje tražite najbolji vrtić u gradu kako biste se vratili na ionako teško dobiven posao.

Majčinstvo je danas kompliciranije nego što je prije bilo, a i vaša majka vjerovatno ima selektivno "majčinsko sjećanje". Bez obzira na to koliko ih voljeli i koliko vam nesebično pomagale, bake mogu imati drugačije odgojne metode, a vi sigurno svoju djecu želite odgajati prema vlastitim vrijednostima.

4. Prijateljice su uvijek iskrene (ako su prave prijateljice)

Trebate li pozvati pedesetero ljudi na prvi rođendan svoga djeteta? Kako ćete svekrvi taktično objasniti da ne želite da dijete hrani hot-dogom? Možete li odjenuti svoju najdražu crnu haljinu iako niste izgubili sve kile zarađene za vrijeme trudnoće?

Kako vas vaše prijateljice poznaju, iskreno će vam reći na koji način postupiti u novoj situaciji u kojoj ste se našli te time podići vaše samopouzdanje.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.