x

VAŽNA JE TEMPERATURA VODE

Zašto ne biste trebali prati lice pod tušem

Održavati adekvatnu rutinu njege kože može biti poprilično zahtjevno, a još jedna stvar na koju trebate obratiti pažnju jeste pranje lica tokom tuširanja što može negativno utjecati na vašu kožu posebno ukoliko je temperatura vode jako visoka.

Bilo da ste osoba koja se tušira ujutro prije nego što odete na posao ili prije nego što odete u krevet, velika je vjerovatnoća da je vaša rutina uključuje i pranje lica ispod tuša.

Međutim, brojni dermatolozi smatraju da nikada ne biste trebali prati lice pod tušem i da ga uvijek treba tretirati odvojeno od tijela. Razlog za to leži u neodgovarajućoj temperaturi vode.


Koliko god dug, vruć tuš može izgledati primamljivo zimi, može naštetiti koži i uzrokovati crvenilo i razdražljivost. Vruća voda također dehidrira kožu i može uzrokovati upalu. Iz tih razloga lice uvijek treba prati mlakom vodom.

Ako volite dugo tuširanje, svoju kožu izlažete i toplijim temperaturama duže vrijeme. Dodatna toplota može uzrokovati iritaciju koja može biti posebno štetna za osjetljivu kožu. To može pogoršati različita stanja kože, poput akni.

Tu je i mit da pranje lica pod tušem izlaže vašu kožu svim nečistim stvarima koje se nalaze u vašem kupatilu.


Odgovarajuća temperatura vode ključna je za njegu vaše kože. Iako tuširanje i pranje lica vrelom vodom jednom do dva puta sedmično neće uzrokovati značajnu štetu, svakodnevno ponavljanje ovog procesa može uzrokovati dehidraciju.

Kako Healthine navodi: "Umjerenost je ključna", a kratkotrajno pranje lica toplom vodom ispod tuša u kombinaciji sa svakodnevnim temeljitim čišćenjem hladnom ili mlakom vodom je najbolji odabir za vašu kožu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.