x

Pokušajte sami otkriti o čemu je riječ

Zašto odjednom ne želi u vrtić?

Najprije odgovorite na pitanje da li su se u vašem životu desile neke značajne promjene.

Šta se dešava? Vaša kćerka je do jučer rado išla u vrtić, sada se svako jutro pretvorilo u pravu noćnu moru. Ne dozvoljava da je obučete, vrišti, neće više na tutu. Izluđuje vas! Šta da radite?

Pokušajte sami otkriti o čemu je riječ. Najprije odgovorite na pitanje da li su se u vašem životu desile neke značajne promjene. Selidba? Razvod? Dolazak nove bebe u porodicu? Jer, budite sigurni, vaša kćerkica je zbog nečega nesretna i uznemirena i šta drugo da radi osim da to pokaže na jedan jedini način koji zna.

Ukoliko problem ne leži u kući, u nekom od navedenih razloga, potražite rješenje problema u vrtiću. Porazgovarajte sa odgajateljima, možda su oni primijetili promjene, možda je riječ o svađi sa drugom djecom. Možda bi vam iznenadna nenajavljena posjeta vrtiću mogla dati odgovore na vaša pitanja.

Ukoliko se uvjerite da je i u vrtiću sve u redu, pokušajte sa nešto ranijim ustajanjem, pokušajte provesti malo više vremena sa kćerkom prije nego je odvedete u vrtić, tako ćete joj olakšati odvajanje od vas. Dajte joj svoju fotografiju da je ponese u vrtić i ponovite joj da ćete vrlo brzo doći po nju. Ipak je riječ o boli zbog odvajanja od vas.

Činite sve što će doprinijeti da osjeća da vam je bliža, zagrlite je, otiđite s njom na posebna mjesta u gradu, ponavljajte joj da je volite, jer to zasigurno pomaže. Ukoliko ne uspijete riješiti problem na ovaj način, posavjetujte se sa ljekarom, on će predložiti moguća rješenja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.