x

Zašto plava boja dominira među luksuznim modelima?

Boja vozila može biti važno obilježje automobila, a za pojedine modele i upečatljivi simbol. Nekada su određene nijanse u bliskoj vezi sa proizvođačima, pa izrada vozila u nekoj drugoj boji izgleda kao fabrička greška.

Ferarijeva "Rosso Corsa" crvena jedan je od najboljih primjera. Lamborghini žute boje pojavljuje se češće od ostalih modela ovog proizvođača, a Audi RS je slavu stekao u Nardo sivom izdanju.

Upečatljive boje automobila nisu uvijek povezane sa njihovim egzotičnim izgledom. Jedan od primjera jeste Lincoln i niz plavih nijansi po kojoj su njegovi modeli poznati. Od ukupnog broja prodatih Linkoln automobila tokom prošle godine, 10 procenata je plave boje.

Nijansa plave boje (flight blue) postala je zaštitni znak Lincolna. Avijacija i koncept slobode inspirisali su dizajnere modela Lincoln Corsair i Lincoln Aviator. Zato su odlučili da najveći broj modela budu u nijansama plave boje, piše Carbuzz.

Psihologija boja utiče na ponašanje ljudi. Crvena donosi strast i uzbuđenje, pa je popularan izbor kada je riječ o brzim automobilima. Jedan od najpoznatijih primjera je Ferrari. Dizajneri Lincolna plavom bojom žele da naglase opušteni luksuz, svojstven proizvodima njihove kompanije.

"Po temperamentu i temperaturi plava je jedna od hladnih boja u spektru. Donosi smirenost i opuštanje, stvarajući utisak tihe i hladnokrvne postojanosti", objašnjava izvršna direktorka Panton instituta boja Leatris Elsman. Lincoln nudi svoje modele u pet nijansi plave: hroma kristal, plavi dijamant, avio plava, zanatska plava i plava rapsodija.

Glavna dizajnerka boja i materijala Lincoln grupe kaže da plava boja stimuliše povjerenje, spokoj, samopouzdanje i sklad. Nijanse plave se mogu vidjeti i u enterijeru Lincolna, a ova opcija posebno je vezana za model Corsair.

Riječi dizajnera nekada zvuče suviše apstraktno, ali ne treba zanemariti njihove motive u odlučivanju o bojama automobila.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.