x

RAZVOJ DJETETA

Zašto se bebama mijenja boja očiju

Bebe kad se rode mogu imati svijetle oči, ali kasnije promijene boju. Mnogi se pitaju zbog čega i kada će oči bebe promijeniti boju, ali i kako genetika utječe na fizički razvoj djeteta.

Velike su šanse da će dijete naslijediti boju očiju svojih roditelja, ali to nije pravilo. Kada se bebe rode, posebno one koje imaju svijetlu put, imaju svijetlu boju očiju zbog male količine melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Količina melanina u šarenici, obojenom dijelu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati.

Dijete se može roditi s plavim očima jer oči ponekad ne proizvode dovoljno ili uopće ne proizvode melanin dok je beba u maternici. Međutim, nakon rođenja svjetlost potiče proizvodnju melanina, zbog čega se vremenom boja može promijeniti.

Boja pigmenta ne uzrokuje promjenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku, kako je jedini pigment koji imamo u očima zapravo smeđ, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svjetlije ili tamnije.


Postoje višestruki geni u našem tijelu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oba roditelja imaju smeđu boju očiju, moguće je da beba na kraju ima plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negdje u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može prenijeti kroz niz generacija kao recesivan.

Promjena boje očiju je postepena

Stručnjaci kažu da najveća promjena slijedi najvjerojatnije u razdoblju od šestog do devetog mjeseca života. Tokom nekoliko sedmica ili mjeseci, možete primijetiti kako bebina boja očiju postaje tamnija.


Promjena je toliko postepena da možda nećete ni primijetiti sve dok se jednog dana vaše dijete ne probudi s drugačijom bojom očiju.

Do 12. mjeseca, većina beba ima svoju trajnu boju očiju iako kod neke djece boja očiju može mijenjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su rijetki i promjena se ne događa preko noći.

Bebina boja očiju promijenit će se bez ikakvog utjecaja na vid ili neke druge probleme s očima. Međutim, ako se boja očiju promijeni kod samo jednog oka ili ako primijetite da su bebine oči mutne, svakako posjetite pedijatra ili dječjeg oftalmologa.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.