x

Zašto su obiteljske rutine dobre za djecu

Obiteljske rutine pomažu članovima obitelji da znaju tko treba učiniti što, kada, kojim redoslijedom i koliko često. One daju vašoj djeci do znanja što je važno vašoj obitelji.

I mogu pomoći u jačanju vaših zajedničkih uvjerenja i vrijednosti te izgraditi osjećaj pripadnosti i zajedništva u vašoj obitelji.


Zašto su rutine dobre za djecu

Sigurnost, pripadnost i odnosi

Rutine mogu biti dio organiziranog i predvidljivog kućnog okruženja, koje pomaže djeci da se osjećaju sigurno i zbrinuto. A predvidljiv obiteljski život također može pomoći djeci da se nose s promjenama. Kao što su rođenje novog djeteta, razvod, bolesti ili selidbe.

Obiteljske rutine zajedničkog provođenja vremena i zabave potiču osjećaj pripadnosti i jačaju obiteljske odnose. Na primjer, zajedničko čitanje priče prije spavanja. Ili zajednički obiteljski obroci i igranje s djetetom.

Vještine i odgovornost

Uključivanje kućnih poslova u obiteljske rutine pomaže djeci da razviju osjećaj odgovornosti. I neke osnovne vještine poput upravljanja vremenom. To su vještine koje djeca mogu koristiti cijeli život.

Također kada djeca mogu obavljati svoje dijelove rutine uz manje pomoći ili nadzora s vaše strane, to im pomaže da postanu neovisniji.

Zdrave navike

Rutine mogu naučiti mlađu djecu zdravim navikama, poput pranja zubi, redovitog uzimanja lijekova, vježbanja ili pranja ruku. Na primjer, djeca koja redovitije peru ruke imaju manju vjerojatnost da će dobiti prehladu i druge uobičajene bolesti.

Također, rutine mogu smanjiti stres, a manji stres je dobar za dječji imunološki sustav.

Dnevne rutine također nam pomažu u postavljanju tjelesnih “satova”. Na primjer, rutine odlaska na spavanje pomažu dječjim tijelima da ‘znaju’ kada je vrijeme za spavanje. To može biti od velike pomoći kada djeca dođu u adolescenciju i kad im se tjelesni sat počne mijenjati.


Što čini dobru dnevnu rutinu?

Dobro planirano

U dobroj rutini svatko razumije svoje uloge, zna što treba učiniti i vidi svoje uloge kao razumne i pravedne. 

Redovite

Dobre rutine postaju dio svakodnevnog obiteljskog života. Na primjer, možda se svi radujete nedjeljnim večernjim roštiljima s bakama i djedovima svoje djece.

Predvidljivo

U dobroj rutini stvari se svaki put događaju istim redoslijedom. Svi znaju što mogu očekivati ​​danas. 


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.