x

Zašto SUV modeli nisu baš toliko sigurni u vožnji

Test izbjegavanja losa je jedan od mjerodavnijih koji ukazuje na dinamička svojstva automobila.

A Šveđani su tu itekako rigorozni. Magazin "Teknikens Värld" je već pod zub uzeo niz modela, a time i proizvođača, a pritom je jednako rigorozan i prema domaćem Volvu. 

U posljednjem testu odlučili su vidjeti kako će proći nedavno obnovljena Toyota RAV4, ovaj put u formi plug-in hibrida. Video pokazuje kako se RAV4 opet muči, a drastično preupravljanje sa zanošenjem po boku se događa već pri 63 km/h, maksimalnoj brzini pri kojoj je automobil zadovoljio na testu.


Pokušali su i na većim brzinama, ali rezultat je uvijek izostao.

Autori testa naglašavaju kako su stekli utisak da se u testu elektronika uopšte nije aktivirala, a u svrhu objektivnosti pokušali su test provesti s različitim vozačima.


Jednostavno, ponovio se slučaj od prošle godine kad je hibridni RAV4 imao velike probleme, ali ni blizu ovakve. Toyota je naknadno modifikovala sistem kontrole stabilnosti i RAV4 se značajno popravio. Toyota je i sad reagovala te izjavila da će "preduzeti sve mjere da njihov RAV4 Prime položi test". 

Recimo i da je ista publikacija već testirala nekoliko SUV modela među kojima su i Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid i Volvo XC40 Recharge T4. Oba hibrida nisu zadovoljila, ali su bili vidno bolji od Toyote. Iz svega je lako zaključiti da ovakav koncept vozila bez pomoći elektronike pokazuje velike slabosti u testovima kao što je ovaj, prenosi "Index.hr".


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.