x

Ispravka: Ne, ovo nije pijaca sa koje je krenuo koronavirus!

NAPOMENA:
Portal Ekskluziva.ba je preuzeo članak sa portala Avaz.ba i opremio ga sa dodatnim fotografijama, za koje se zapravo pogrešno tvrdi da su nastale na pijaci u Wuhanu. Portal Raskrinkavanje.ba je označio naš članak kao "lažna vijest". U detaljnoj analizi portal Raskrinkavanje.ba je objasnio gdje su zapravo nastale fotografije koje smo objavili kao i da nemaju veze sa kineskom gradom Wuhan. 

Na Facebook stranici Raport.ba je 26. januara objavljen video snimak za koji je navedeno da prikazuje pijacu u kineskom gradu Wuhan, iz kojeg je potekao novi koronavirus:

Ubrzo nakon toga, isti video snimak uz identičan opis se pojavio i u mnogim drugim medijima. Prvi koji je video sa društvenih mreža prenio u medijski prostor bio je Dnevni avaz. Video snimak, međutim, nije nastao u Kini i ne prikazuje grad Wuhan, kako to tvrde brojni mediji.

O tome je pisao portal za provjeru činjenica, AFP Fact check, u svojoj analizi objavljenoj 27. januara. Kako AFP navodi, video snimak uz lažni opis koji tvrdi da je isti nastao u Wuhanu, prvi put je objavljen na facebooku 26. januara. Putem alata za verifikaciju foto i video sadržaja, AFP je utvrdio da je snimak prvi put objavljen u julu 2019. godine. Snimak ne prikazuje pijacu u Wuhanu u Kini, nego pijacu “Langowan” u Indoneziji.

 
Ova fotografija nije nastala u Wuhanu, nego u kineskom gradu Guilin 2014. godine, kako je naveo Bussines Insider

Lokacija na kojoj je video nastao navedena je i u naslovu originalnog video snimka.

Kako AFP navodi, „Langowan je tradicionalna pijaca u regionu Minahasa u indonezijskoj provinciji North Sulawesi, na kojoj se prodaju divlje životinje za konzumaciju, prema izvještajima američkog informativnog portala o životnoj sredini Mongabay koji su dostupni ovdje i ovdje.”

Kako su novinari AFP-a utvrdili, na 21. sekundi video snimka se može uočiti i natpis na indonezijskom jeziku, koji takođe pokazuje o kojoj se lokaciji radi.


Avaz u svom članku, a kojeg je prenio naš portal, također tvrdi i da su “sve osobe koje su prve zaražene u Vuhanu posjećivale pijacu”:

Kako navodi portal Science Mag, grupa kineskih istraživača došla je do zaključka da 13 od 41 osobe koje su prve zaražene, nisu imale nikakav dodir sa pijacom u Wuhanu. Business insider također navodi i da “novo istraživanje sugeriše da koronavirus, koji je ubio najmanje 81 osobu i zarazio više od 2.700 drugih, možda nije nastao na Huanan pijaci s morskim plodovima u gradu Wuhan u Kini.”


Ni ova fotografija ne prikazuje pijacu u gradu Wuhanu, nego pijacu u gradu Guangzhou, a fotografija je nastala 2005. godine, kako piše Voice of America.

Naš portal Ekskluziva je prenio članak objavljen u Avazu, ali bez video snimka i sa dodatnim fotografijama, za koje se također pogrešno tvrdi da su nastale na pijaci u Wuhanu, objasnio je Raskrinkavanje.ba portal. (objašnjenje ispod slika)

.

.
Ni ova fotografija nija nastala u Wuhanu, nego u Guangzhou 2004. godine, kako navodi The Conversation.

.

.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.