x

pušten pogon

Zatvorenici u KPZ Zenica rade u šivaonici, plata im 300 KM!

Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa Zenica (KPZZT), uz finansijsku podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA), pustio je danas u rad pogon Šivaone.

TIKA je, kako je istakao direktor KPZZT Zenica Redžo Kahrić, na osnovu ugovora potpisanog 28. aprila, u pokretanje ovog pogona uložila 168.000 KM, odnosno nabavila 60 novih šivaćih mašina i opremu za pripremu proizvodnje zaštitnih odijela za osuđenike i u toj ustanovi, ali i posteljine, zaštitne maske i slično.

“Pogon doprinosi procesu resocijalizacije osuđenih osoba u izvršenju kazne zatvora u ovom zavodu. Ovim projektom Uprava je u mogućnosti da zaposli veći broj osuđenih osoba, koje žele da budu radno angažovane, a prednost je što se nalazi u krugu Zavoda”, istakao je Kahrić.

Zarađenim novčanim sredstvima, napomenuo je, zatvorenici mogu pomoći i svojim porodicama, ali i steći znanje i iskustvo u struci koje će im omogućiti socijalno uređen život nakon “odležane” kazne zatvora.


Kahrić navodi da će Šivaona moći zaposliti stotinak zatvorenika, ali da ih je trenutno angažirano 20-ak. Zatvorenici će za početak na mjesečnom nivou zarađivati po 300 KM.

“Ovim projektom Zavod ima mogućnost šivenja i za druge institucije u BiH”, kazao je Kahrić, dodajući da će, ako budu konkurentni na tržištu, biti u prilici za šiju odjeću i opremu i za druge slične zavode te policijske agencije u BiH, čime će steći uslove i za zapošljavanje novih zatvorenika.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik istakao je da je ta agencija već od 1995. godine u BiH, te pruža podršku njenom razvoju. Posljednjih 20 godina, kako je rekao, godišnje realizuju po 2.000 projekata.

“Ovdje smo zbog jednog zanimljivog projekta, da prisustvujemo otvorenju jednog proizvodnog pogona, koji je iz jednog aspekta ekonomski, a iz drugog edukativni. Mislim da nam je ovo prvi projekat u jednom zatvoru, među 5.000 realiziranih projekata na Balkanu”, istakao je Cevik.


Izvor: crnahronika

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.