x

Završen U-17 turnir ''Igraj fudbal, živi život'': Na krilima Armina Ramića Željezničar pobijedio Sarajevo u finalu! (Galerija)

Finalnom utakmicom na stadionu Otoka je okončan 9. fudbalski U-17 turnir ''Igraj fudbal, živi život''. U finalu su snage odmjerili Željezničar i Sarajevo, a tim sa Grbavice je pobijedio komšije sa Koševa rezultatom 3:1. Tri gola u prvom poluvremenu postigao je Armin Ramić. U nastavku je sa jedanaest metara smanjio Muhamed Buljubašić i , ispostavilo se kasnije, postavio konačan rezultat.

Ovo je bilo prvo finale dva najuspješnija bh. kluba, a Plavi su sasvim zasluženo dotakli vrh i po treći put osvojili ovaj renomirani turnir i postali rekorderi. Prethodno su to uspjeli 2012. i 2015. godine. Nakon nekoliko godina posta čini se da Željezničar ima izuzetno potentnu generaciju koja je u grupi imali tri pobjede iz tri meča, a onda su u borbi za pehar pokazali zrelost i karakter te se sasvim zasluženo popeli na pobjedničko postolje.


Sarajevo se moralo zadovoljiti drugom pozicijom, dok je u utakmici za treće mjesto tuzlanska Sloboda savladala banjalučki Borac rezultatom 4:1 (Mahmud, Aličić, Pekarić i Šerbečić su pogađali az Tuzlake, a Dalkić za Borac).

Za prva tri mjesta uručeni su pehari i medalje koje su predali selektor kadetske reprezentacije BiH Nermin Šabić, selektor bh. pionirske selekcije - Zoran Erbez i koordinator omladinskih selekcija NS/FSBiH Dženan Đipa.


Za najboljeg igrača turnira proglašen je Armin Ramić (Željezničar). Najbolji strijelci turnira su Aldin Mešić (Sarajevo) i Ali Serdarević (Željezničar), a postigli su po 4 pogotka.

Za najboljeg golmana proglašen je Sergej Bjelica (Željezničar). Njima su uručeni satovi sponzora - Watch Line.

U dvoboju za 5. mjesto Široki Brijeg je bio bolji od Veleža rezultatom 3:1, dok je Olimpik u borbi za 7. mjesto savladao Slaviju rezultatom 2:0.

Organizator ovog događaja bilo je Udruženje za podsticaj kulture i sporta Profesional iz Sarajeva. Pravo nastupa imali su igrači do 17 godina, a ove godine učešće su , zbog epidemiološke situacije, uzeli samo klubovi iz Bosne i Hercegovine. Inače, organizatori su se pobrinuli da se ispoštuje COVID protokol po uputama NSBiH i cijeli turnir je protekao u sjajnoj atmosferi uz izuzetno zanimljive dvoboje.


Također, turnir su podržali: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Sarajevo, Općina Centar, Općina Novi Grad, BH Telecom, BH Pošta, Nogometni Savez Bosne i Hercegovine.

Dosadašnji pobjednici i najbolji igrači turnira:

2012. godine - Željezničar, a Tin Jedvaj bio je najbolji igrač turnira

2013. godine – Rad (Beograd), a Marko Grujić najbolji igrač turnira

2014. godine – Crvena zvezda, a Anes Vazda najbolji igrač turnira

2015. godine – Željezničar, a Denis Žerić najbolji igrač turnira

2016. godine – Sarajevo, a Stefan Mihajlović najbolji igrač turnira

 2017. godine - Sarajevo, a Armin Imamović najbolji igrač turnira

2018. godine – Vardar (Skoplje), a Andrija Krivokapić najbolji igrač turnira

2019. godine - MTK Budapest, a Gabriel Groznica najbolji igrač turnira

2020. godine – Željezničar, a Armin Ramić najbolji igrač turnira


.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.