x

Zbog veće težine i veličine terenac dobio duplo veću kaznu. Prvi put u njemačkom pravosuđu

Zbog veće težine, veličine i specifičnog oblika SUV vozila smatraju se opasnijima za ostale učesnike u saobraćaju od automobila s klasičnom karoserijom. Njemački sud je to uzeo u obzir prilikom izricanja kazne za prolazak kroz crveno.

O neviđenom slučaju izvještava agencija Reuters. Kako čitamo u saopštenju, riječ je o presudi koju je donio sud u Frankfurtu zbog kršenja zakona od strane vozača terenca.

Riječ je o prekršaju poput mnogih – vožnji kroz crveno svjetlo. Sud je presudio da vozač mora platiti kaznu od 350 eura. To je gotovo dvostruko više od standardne kazne za ovaj prekršaj.


Odakle toliki iznos?

Sud je obrazložio da je prekršaj počinjen terencem, vozilom koje je opasnije za pješake i bicikliste. Utvrđeno je da je rizik od mogućih posljedica prekršaja veći nego kod običnog osobnog automobila.

Ovo je prva takva kazna u historiji njemačkog pravosuđa. No, može se pretpostaviti da neće biti i posljednja, posebno u svjetlu nedavnih istraživanja koje je objavio američki institut za sigurnost cestovnog prometa IIHS .


Rezultati su iznenađujući. Kako se pokazalo, rizik od smrtonosnog gaženja u nekim manevrima osjetno je veći u slučaju SUV vozila. Kod skretanja ulijevo dvostruko je veći od prosjeka, a kod skretanja udesno povećava se za 63% u odnosu na normu.

Autori istraživanja ističu kako se ne radi samo o većoj težini i veličini, već i o lošijoj vidljivosti. Visoka vozačka pozicija olakšava gledanje u daljinu, ali otežava procjenu situacije u blizini automobila, što je ključno na raskrsnicama ili pješačkim prijelazima.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.