x

STVARANJE HAOSA

Zelenski: Rusija želi uništiti normalan život Evropljana, spremaju se za odlučujući napad!

Rusija želi uništiti normalan život svakog evropskog građanina, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, naglašavajući da Rusija pokušava napasti siromaštvom i političkim haosom tamo gdje još ne može napasti projektilima.

Zelenski je to rekao u svom redovnom obraćanju, nakon što je Rusija saopćila da se glavni plinovod prema Evropi neće ponovno otvoriti kako je planirano.

Evropa je optužila Rusiju da koristi svoje zalihe plina za ucjenjivanje usred ukrajinskog sukoba, što Moskva poriče.

Cijene energije su porasle otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, a oskudne zalihe mogle bi još više povećati troškove. Sve je veći strah da mnogi građani u Evropskoj uniji ove zime neće moći priuštiti troškove grijanja, dok vlade širom kontinenta razmatraju koje mjere poduzeti za ublažavanje krize.


Njemačka, jedna od zemalja koje su najviše pogođene ruskim prekidom snabdijevanja gasom, najavila je u subotu paket pomoći od 65 milijardi eura. Kancelar Olaf Scholtz rekao je da Rusija više nije pouzdan energetski partner.

Zastoj s Rusijom prisilio je zemlje da popune vlastite zalihe plina, pri čemu su njemačke zalihe porasle s manje od polovine u junu na 84 posto danas, dok se Evropa pokušava odvojiti od ruske energije u nastojanju da smanji sposobnost Moskve da finansira rat.


Ruska državna energetska kompanija Gazprom objavila je da bi plinovod Sjeverni tok 1 mogao biti zatvoren na neodređeno vrijeme. Naftovod, koji vodi do Njemačke, bio je zatvoren tri dana zbog, kako je Gazprom naveo, radova na održavanju. Naftovod je trebao biti ponovno otvoren.

"Prekid nažalost nije iznenađenje", rekao je predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel.

"Korištenje plina kao oružja neće promijeniti odlučnost EU. Ubrzat ćemo naš put prema energetskoj nezavisnosti. Naša je dužnost zaštititi naše građane i podržati slobodu Ukrajine", objavio je on na Twiteru u vezi s Gazpromovom objavom.


Moskva poriče korištenje zaliha energije kao ekonomskog oružja protiv zapadnih zemalja koje podržavaju Ukrajinu. Okrivila je uvedene sankcije za zaustavljanje rutinskog održavanja Sjevernog toka 1, ali EU smatra da je to izgovor.

Gazpromova najava uslijedila je nedugo nakon što su se zemlje G7 suglasile da ograniče cijenu ruske nafte u znak podrške Ukrajini.

Grupa sedam (Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan) uvođenjem gornje granice cijena znači da će zemlje koje potpišu to moći kupovati samo rusku naftu i naftne derivate koji se prevoze morem i koji se prodaju po nižoj cijeni. Međutim, Rusija poručuje da neće izvoziti u zemlje koje budu učestvovale u ograničenju.


Plinovod se proteže od ruske obale u blizini Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke i može prenositi do 170 miliona kubnih metara plina dnevno. Ovo nije prvi put od invazije na Ukrajinu da je plinovod Sjeverni tok 1 zatvoren.

U julu je Gazprom potpuno prekinuo snabdijevanje na 10 dana, navodeći kao razlog "prekid zbog održavanja". Ponovo se pokrenuo 10 dana kasnije, ali na znatno smanjenom nivou.

"Ove zime Rusija se priprema za odlučujući energetski napad na sve Evropljane", kazao je ukrajinski predsjednik Zelenski, dodajući da će samo jedinstvo među evropskim zemljama pružiti zaštitu, prenosi BBC.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.