x

velike dileme

Želite se vratiti bivšoj ljubavi? Stručnjaci savjetuju kako obnoviti vezu

Povratak staroj ljubavi i nije toliko loša ideja - ili tako bar tvrdi psihologinja Annabelle Knight. Ipak, naglašava kako se u već završen odnos trebate vratiti tek nakon što dobro razmislite o glavnim razlozima prekida, odnosno stvarima zbog kojih ste se ranije odlučili razići sa bivšim partnerom.

Natasha Briefel iz Badooa govori kako su zdrava komunikacija i promišljeni potezi ključ za uspješnu obnovu veze.

"Razmislite zašto se želite vratiti bivšem. Da li vam zaista nedostaje i želite obnoviti odnos? Ili vam je jednostavno potreban neko s kim možete razgovarati, a ko je već poznat i djeluje sigurno. Razmislite i o tome da li ste nakon prekida imali vremena upoznati druge ljude, vidjeti šta se još dešava i može li vam se svidjeti neko drugi? Možda vam samo nedostaje ljubav, nakon godinu dana u lockdownu. Razmislite o svim tim detaljima i posebno uzmite u obzir osjećanja bivšeg partnera", savjetuje Briefel.

Može li veza s bivšim ponovo profunkcionisati? Knight tvrdi da je ovo moguće samo ukoliko su oba partnera voljna uložiti trud, volju i razumijevanje u obnovu odnosa: "Budite otvoreni jedno s drugim, ne dopustite stvaranje šumova u komunikaciji".


Kako učiniti da ovakva veza potraje? Knight savjetuje da najprije razmislite zbog čega ste prekinuli, te zatim zajedno odredite kako možete prevazići ono što vam je tada predstavljalo prepreku.

"Otvoreno objasnite partneru kako se osjećate i šta tačno želite, te pažljivo saslušajte njegova razmišljanja. Odlučite da li želite nastaviti gdje ste stali ili u potpunosti krenuti ispočetka. Zapamtite, komunikacija je ključ", govori Knight.


Dodaje kako je sve ono što se dogodilo prije važno ostaviti u prošlosti i nipošto to ne spominjati u svađama i raspravama: "Veliki broj ovakvih veza propada jer parovi vrlo brzo skliznu u staru rutinu, nastave raditi iste stvari i svađati se oko istih tema. Važno je da obnovu stare veze prihvatite kao početak novog, svježeg odnosa".

Briefel kaže kako je moguće i da vaš bivši neće biti zainteresovan za pomirenje, što vas ne bi trebalo obeshrabriti u potrazi za ljubavlju: "Zapamtite da sigurno postoji još neko ko je zainteresovan da vas bolje upozna i sa vama izgradi posebnu vezu".


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.