x

Željko Bebek održao promotivni koncert u Sarajevu!

U sarajevskom klubu Sloga sinoć je održan promotivni koncert Željka Bebeka, a u duhu objave četiri CD-a pod nazivom ``Antologija, Bebek, 40 godina“.

Cinemas Sloga Club

Mehmeda Spahe 20

033 218-811

Pred publikom koju su činili prijatelji, poznanici, imena iz showbiza te najznačajnije kolege iz svijeta muzike, prvi pjevač Bijelog dugmeta otpjevao je stare i nove pjesme po kojima je poznat na području bivše Jugoslavije.

 

Tako su i njegovi CD-i zapravo osvrt na dugu karijeru koju je gradio na ovim prostorima, a koja je okićena nekim od najvećih rok hitova svih vremena. 53 pjesme svjedoče njegovom radu, koji uživa poštovanje starijih i mlađih generacija.

 

``Izbor pjesama je napravila prvenstveno publika, a drugi kriteriji su urednici u mojoj diskografiji koji dobro znaju odabrati pjesmu sa stručne strane kako bi se što bolje oslikalo mojih 40 godina karijere``, rekao je Bebek za Klix.ba dodavši da je na ``Antologiju`` stavio i duete koje je godinama pjevao sa velikim muzičkim imenima. 

 

``Naravno, tu su i tri pjesme koje sam otpjevao sa Zagrebačkom filharmonijom koje su mi posebno drage te pjesme sa koncerta sa tamburaškim orkestrom iz Varaždina``, naglasio je Bebek.

 

Velikan jugoslovenskog roka priznao je da pozivanje na 40 godina karijere i nema uporište u stvarnosti, a potom je objasnio zašto.

 

``Ova Antologija je lažirana. Ipak, 40 godina karijere nije laž, ali tek od prve ploče sa Bijelim dugmetom pa do danas. Moja karijera je zapravo nešto duža, ali kada bih rekao da pjevam već 55 godina to bi bilo glupo i svi bi rekli da sam ostario. Prije Dugmeta tu je bila grupa Jutro, pa moj bend Kodeks, a prije svega toga tu je bio jedan bend u kojem je bio Fadil Redžić. Još prije toga, tu je period kada sam se amaterski bavio muzikom u gimnaziji na Koševu i u klubu Eho 16 gdje sam upoznao Batu Kornelija Kovača, Selmu Koluder i mnoge druge. U tom klubu sam svirao i tu sam dobijao prve aplauze``, rekao je Bebek prisjetivši se starih dana objasnivši potom kako su se u tadašnje vrijeme formirali bendovi.

 

``Beatlesi su bili velika inspiracija jer tada je shvaćeno da bendove mogu načiniti obični dječaci iz kvarta sa svojim gitarama, a ne samo učeni muzičari. Bitno je reći da nam je u svemu pomoglo otvorenje Skenderije gdje su mladi bendovi mogli da se dokazuju``, dosjetio se Bebek.

 

Kada je riječ o budućim koncertima Bebek nije želio da otkriva previše, ali u planu je turneja kojom će obilježiti i proslaviti svoj muzički vijek.

 

``Pregovori su u toku i to sa ozbiljnim ljudima tako da ne mogu govoriti o pojedinostima. Dakle, želimo napraviti četiri koncerta u četiri velika grada – Sarajevo, Beograd, Zagreb i Ljubljana, ali za sada mogu samo reći da će se vjerovatno desiti u ovoj godini``, zaključio je Bebek u razgovoru za Klix.ba.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.