x

Zemlja polarne svjetlosti: 3 zanimljivosti zbog koje je još lakše zavoljeti Norvešku

Norveška nam nudi bezbroj atrakcija na koje bi se mogli odvažiti oni koji znaju kako pretrpjeti velike hladnoće. Vidjeti auroru borealis ili zakoračiti na ''opasni'' kamen među stijenama dobri su povodi za to da se odvažimo spakirati kofere i krenemo put sjevera.

1. Fotogenični kamen do kojeg je teško doći

U južnoj Norveškoj, u blizini sela Lysebotn između dvije litice, tj. u procjepu planine Kjerag, na visini od gotovo 1000 metara smjestio se kamen Kjeragbolten. Pretpostavlja se da je tamo zapeo za vrijeme posljednjeg ledenog doba, a danas tim svojim položajem privlači turiste iz cijelog svijeta. Dok neki čekaju u redu za fotografiranje na tom zaglavljenom kamenu, oni koji se ne usude stati na kamen uspinju se zbog samog pogleda i prekrasnih scena putem. Riječ je o atrakciji na ruti do najviše točke planine Kjerag, koja doseže 1080 metara.

Planinarenje do Kjeragboltena preporučuje se onima u barem nekakvoj sportskoj kondiciji. Uspon traje od 3 do 5 sati, ovisno o tempu, a započinje na parkiralištu kod vidikovca Oygardstolen. Riječ je o podosta strmim usponima i spustovima, sveukupne uzvisine od 600 metara, te se ne preporučuje uspon po kišnom vremenu jer je kamenje sklisko. Put je otvoren samo u ljetnim mjesecima, odnosno između juna i septembra, a teži dijelovi uspona opremljeni su sajlama za pomoć.

Na uspon se zaputite samo uz adekvatnu obuću i slojevitu odjeću. Obavezno ponesite ručak i piće te pune baterije na mobitelima. Na ovoj pješačkoj ruti nema vodiča. Najbolji način za posjet ovom neobičnom kamenu jest odsjedanje u gradu od kojeg vam do vidikovca i parkirališta treba 2 i pol sata vožnje automobilom, a možete dotamo i autobusom.


2. Lovci na polarnu svjetlost

Ekstremni lovci na polarnu svjetlost uputit će se na Svalbard, otočnu skupinu u Barentsovu moru koja se sastoji od leda, snijega i pokoje neustrašive arktičke životinje. Otočje Svalbard najsjeverniji je dio Kraljevine Norveške i ne nudi nikakve posebne turističke pogodnosti, ali se zato ponosi projektom Svalbardskoga globalnog skladišta sjemena, iz kojeg se mogu promatrati zapanjujuća polarna svjetla.

Da, nije novost da mnogi koji žele vidjeti taj prirodni fenomen dolaze na sjever Norveške, jer se radi o jednoj od najboljih lokacija za „hvatanje“ polarne svjetlosti. Upravo aurora borealis prolazi točno iznad ovog arhipelaga, tako da su šanse za hvatanje svjetlosti, sasvim dobre, a moguće ju je vidjeti u razdoblju od augusta do aprila.


3. Grad u kojemu je zabranjeno imati mačku i umrijeti

Simpatični Longyearbyen smjestio se na norveškom otočju Svalbard u Arktičkom oceanu, na otoku Spitsbergenu. Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga... Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izoliranom ekosustavu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je netko jednom jednu mačku uspio „prošvercati“, no više od toga ne znamo pa detalje provjerite sami ako se ikad nađete u Longyearbyenu i javite nam.

Još od 1950. godine u ovom se gradiću "ne smije umrijeti", odnosno biti pokopan. Riječ je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tijela koja su ondje pokopana ne raspadaju. U arktičkim uvjetima i velikim hladnoćama tijela ostaju očuvana, pa je tako u tijelima pokojnih pronađen i virus španjolske gripe. Tijelo u kojem je "živio" spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a znanstvenici su taj slučaj otkrili 1998. godine. One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje posljednje dane provedu u drugom dijelu Norveške, a na groblju u Longyearbyenu moguće je staviti urnu.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.